Wat als je in een sloppenwijk leeft en je geen geld hebt om je kind naar school te sturen?

De Belgische ontwikkelingsorganisatie Cunina zet al ruim dertig jaar kansarme kinderen over heel de wereld op de schoolbanken via gepersonaliseerde peterschappen en educatieve projecten.

Vandaag, op de eerste schooldag, lanceert Cunina de actie 'Walk 4 Charity' om geld in te zamelen voor Cuninagezinnen die door de pandemie in nog erbarmelijkere omstandigheden moeten leven.

1 september is een symbolische dag voor Cunina. "Terwijl onze kinderen vandaag aan hun eerste schooldag beginnen, moeten elders in de wereld jonge kinderen op het veld gaan werken", zegt Sophie Vangheel, stichter-voorzitter van Cunina.

Door in te zetten op onderwijs halen ze kansarme kinderen uit de armoede in de meest achtergestelde landen zoals Peru, Haïti en Zuid-Afrika. Ook bij Cunina kwam de coronacrisis als een mokerslag aan.

Zoeken naar etensresten op vuilnisbelten

"In onze partnerlanden sluiten de scholen om de haverklap hun deuren en ligt de economie plat", vertelt Sophie.

"Wat betreft corona lijkt bij ons alles de goede kant op te gaan, maar dat is daar nog lang niet het geval. Mensen verliezen hun inkomen en hebben geen sociaal vangnet. Dagelijks krijgen we schrijnende verhalen te horen van vrijwilligers ter plaatse.

Op de Filipijnen zoeken jonge meisjes naar etensresten op vuilnisbelten omdat hun ouders geen geld hebben om eten te kopen. In Oeganda komen kindjes van amper zes jaar oud in kinderarbeid terecht.

Bovendien hebben veel ouders in onze partnerlanden geen geld meer om een schoolopleiding te betalen. Jonge kinderen moeten daarom op het veld gaan werken of helpen in het huishouden.

Via een peterschap bij Cunina kan je deze ouders steunen door hun kind naar school te sturen. Ik geloof namelijk rotsvast dat onderwijs nog steeds de beste manier is om een kind uit de vicieuze cirkel van armoede te halen.

Walk 4 Charity

In normale tijden focust Cunina zich uitsluitend op onderwijs voor kansarme kinderen, maar omdat veel Cuninagezinnen honger lijden door de coronacrisis lanceert de ngo vandaag 'Walk 4 Charity'.

Teams die meedoen engageren zich om geld in te zamelen voor coronanoodhulp zoals het aankopen van voedselpakketten. Wanneer ze hun doelbedrag gehaald hebben, gaan ze de uitdaging aan om één van de vele, prachtige routes te bewandelen die Cunina over heel Vlaanderen aanbiedt.

Noodhulp

Ondanks het feit dat hulporganisaties vaak in een slecht daglicht komen na noodsituaties, toont Cunina dat ze een capabele organisatie is om een noodhulpprocedure in goede banen te lijden.

Zo delen de medewerkers al een hele tijd voedselpakketten uit in verschillende partnerlanden. Ook hebben ze de eerste en enige intensieve zorgafdeling opgestart in het ziekenhuis van Khandbari. Dat is de hoofdstad van Sankhuwasabha, een district in Nepal waar Cunina haar werking heeft.

Er wonen maar liefst 159.000 mensen in dat district en er is maar één ziekenhuis. Mensen konden tot voor kort nergens terecht als ze ernstig ziek waren. "We besteden de opbrengst van Walk 4 Charity naargelang de noden van elk partnerland.

Of dat nu voedselpakketten zijn of medische hulp, onze Cuninagezinnen laten we niet in de steek", besluit Sophie.

Meer info over Walk 4 Charity vind je op www.walk4charity.be  - info over  peterschappen vind je op www.cunina.org.'