Ondernemer Wim Heylen heeft een vergunning op zak om de gebouwen van het vroegere Henrad in Herentals te slopen. Maar de kenmerkende felgekleurde gevel blijft minstens nog een jaar staan tot de nieuwe invulling is goedgekeurd.

De imposante bedrijfsgebouwen van Henrad op de Herenthoutseweg in Herentals staan leeg sinds de radiatorenfabriek midden 2014 de deuren sloot. Wim Heylen van de gelijknamige ontwikkelingsgroep kocht het complex eind 2016, nadat hij eerder ook al de achterliggende panden van Geens had verworven.

Sindsdien heeft hij aan die zijde van de E313-snelweg 9 hectare aan industriegrond in portefeuille om te ontwikkelen. Dat gebeurt in een samenwerking tussen Groep Heylen, Molenwater Groep en Heat 21.

In die laatste twee is ook Eddy Hendrickx betrokken, zoon van Louis 'Lowieke Stoof' Hendrickx, die ruim 40 jaar geleden Henrad en 15 jaar later Henco oprichtte.

Heylen heeft zopas de definitieve sloopvergunning voor de volledige site van Henrad ontvangen. Alleen de middenspanningscabine van Eandis aan de rechterzijde van het complex blijft overeind.

Na de afbraak zou het volledige terrein voorlopig ingezaaid worden met gras, tot de site opnieuw ontwikkeld wordt. Toch verdwijnt de opvallende gele gevel met de bedrijfsnaam in koeien van letters niet meteen uit het straatbeeld.

2020

"We zijn van plan om de gebouwen pas effectief af te breken wanneer we ook een vergunning hebben voor onze plannen voor een nieuwe ontwikkeling", zegt Wim Heylen. "De reden is dat we de optie achter de hand houden dat we de bestaande hallen toch niet afbreken, maar herbestemmen, als de nieuwe plannen economisch niet conform zouden blijken te zijn.

We sleutelen volop aan die nieuwe plannen en hopen daar tegen het einde van het jaar een vergunning voor te krijgen. De eigenlijke werken zouden dan in 2020 aanvangen. We zetten dus niet direct de bijl in de mooie Henradgebouwen."

Heylen laat nog niet helemaal in zijn kaarten kijken hoe hij die nieuwe ontwikkeling ziet.

Het staat in ieder geval vast dat de site opnieuw een bedrijfsbestemming krijgt. "Dat is nu eenmaal waarin wij als onderneming gespecialiseerd zijn en bovendien staat de site ingekleurd als industriezone", zegt Heylen.

"Het moet een project worden dat de huidige economische realiteit weerspiegelt. Dan denk ik niet alleen aan logistiek, want voor die functie alleen is de site veel te groot, maar ook aan dienstverlening en zelfs productie. De ligging is alleszins ideaal, pal naast de E313 en in het economische hart van het land."

Afgelopen oudejaarsavond vond in de leegstaande bedrijfshallen nog de grote eindejaarsfuif De Tijdspiegel plaats. De geschiedenis van Henrad begint in 1976, nadat Louis Hendrickx van zijn kachelwinkeltje dat hij in 1948 in het stadscentrum begon, had uitgebreid met de productie van kachels en radiatoren.

Amper 10 jaar later gingen er bij Henrad iedere dag 11.000 radiatoren buiten. Toen hij in 1988 Henrad aan de Britse groep Stelrad verkocht, was het bedrijf de grootste radiatorenproducent onder één dak, met een jaaromzet van 825 miljoen euro.

De site werd in 2013 getroffen door een brand, maar Henrad/Stelrad investeerde toen 400.000 euro in de wederopbouw. De sluiting van de Herentalse plant amper een half jaar later kwam daardoor ook als een zware klap.

Bron GVA - 07/01/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.