Op 13 april start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de heraanleg van het kruispunt van de Visbeekstraat en de Steenweg op Gierle (N140). Het kruispunt krijgt een nieuw wegdek en verkeerslichten. De fietspaden worden vervangen en het wegdek tot aan het kruispunt met de Slachthuisstraat krijgt een nieuwe toplaag.

Deze aanpak maakt het kruispunt veiliger voor alle weggebruikers. De werken zullen ongeveer 1,5 maand duren. Om de periode van de werken zo kort mogelijk te houden, wordt het kruispunt tijdens de werken afgesloten.

Van zwart punt naar veilige kruising

Ter hoogte van de wijk Eyssels zorgt het kruispunt van de Visbeekstraat met de N140 voor gevaarlijke situaties. Daarom is het kruispunt opgenomen op de lijst van zwarte punten. Samen met de stad Turnhout neemt AWV het kruispunt onder handen.

Nieuwe verkeerslichten zullen ervoor zorgen dat gemotoriseerd verkeer veilig kan afslaan en fietsers en voetgangers veilig de oversteek kunnen maken. Fietsers krijgen naast veilige oversteekplaatsen ook betere fietspaden op de N140 en de Visbeekstraat.

De oversteekplaatsen maken de route voor de kinderen die langs de N140 naar school fietsen, veel veiliger. Ook voor de voetgangers wordt een veilige oversteekplaats aangelegd. De werkzaamheden vormen een goede gelegenheid om ook het wegdek van de N140 te vernieuwen tussen de kruispunten van de Visbeekstraat en de Slachthuisstraat.

Verkeersveiligheid primeert

De Steenweg op Gierle (N140) is een belangrijke verbindingsas tussen de Turnhoutse Ring (R13) en de E34. Deze gewestweg wordt intensief gebruikt, zowel door bestemmingsverkeer (woon-, winkel- en industriezones) als doorgaand verkeer.

De combinatie van de vele afslag- en invoegbewegingen en het doorgaand verkeer zorgt voor verkeersonveilige situaties. Een lichtengeregeld kruispunt pakt deze situatie aan en plaatst verkeersveiligheid boven doorstroomsnelheid.

Bomen worden vervangen in functie van fietspad

De bomen die op dit moment langs het fietspad staan, worden vervangen. De wortels van de bomen hebben het huidige fietspad beschadigd en zouden ook de duurzaamheid van het nieuwe fietspad in gevaar brengen. AWV zal de bomen kappen en nadien nieuwe aanplanten.

Meer woon- en rijcomfort

Door het vervangen van het betonnen wegdek door een asfaltverharding, zal de geluidshinder voor de omwonenden afnemen. Ook het rijcomfort voor de weggebruiker neemt gevoelig toe.

Timing en bereikbaarheid

De werken starten op 13 april 2015 en zullen in één fase uitgevoerd worden. Tijdens de werken wordt het kruispunt volledig afgesloten. Dit stelt ons in staat om de duur van de werken te beperken tot zes weken.

Omleidingen

Het doorgaand verkeer dat de verbinding wil maken tussen de E34 en de Turnhoutse Ring, wordt omgeleid via de Steenweg op Zevendonk/Steenweg op Diest (N19) en op- en afrit 24 (Turnhout-Centrum) van de snelweg. De industriezones Muizenven en Visbeek en handelszaken langs de Steenweg op Gierle blijven bereikbaar via op- en afrit 23 (Turnhout-West) van de E34.

Voor de handelszaken die tussen het afgesloten kruispunt en de Turnhoutse ring liggen, volg je de omleidingsroute via de Steenweg op Zevendonk/Steenweg op Diest (N19).

Ook voor het openbaar vervoer wordt een omleiding voorzien.