Op zaterdag 14 september herdenkt Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) de 75ste verjaardag van de bevrijding van Mol. Samen met familieleden van soldaten bezoeken we een aantal graven en monumenten in Achterbos, Sas 6 en Donk.

We verzamelen om 13.30 uur op de speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege, Jakob Smitslaan en rijden om 13.45 uur met de bus naar de begraafplaats van Achterbos, Achterbos 27. We sluiten de tocht af met een plechtigheid in het Boulevardpark. Wil je deelnemen? Schrijf dan voor 7 september in.

Na de plechtigheid vindt om 17 uur een academische zitting plaats in de feestzaal van het Sint-Jan Berchmanscollege. Hier wordt het boek 'Septemberhelden' van auteur Gil Geerings voorgesteld tijdens een salongesprek met Stijn Geys, deskundige van het gemeentearchief. De lezing wordt muzikaal omlijst door Muziekopluistering Heidi De Nef. We sluiten de herdenkingsplechtigheid af met een receptie aangeboden door de VVG-cateringploeg.

Inschrijven

Wil je deelnemen, dan vragen we om voor 7 september in te schrijven via e-mail aan fvandenbergh@telenet.be of bel 014 31 15 51. De plaatsen op de bus zijn beperkt.

Boek 'Septemberhelden'

Auteur van 'Septemberhelden' Gil Geerings is één van de jongeren van de Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG). Dit lijvige boek vertelt het boeiende verhaal van de slag aan de kanalen in Mol en Geel die plaatsvond tussen 7 en 22 september 1944.

Jaren van opzoekingswerk leverden vele persoonlijke getuigenissen en foto's op die in het boek worden gebruikt. Deze vertaalde memoires geven een andere kijk op de oorlogsperikelen.

'Septemberhelden' besteedt speciale aandacht aan de soldaten die tijdens deze gevechten hun leven gaven voor onze vrijheid. Zij stierven in deze grotendeels vergeten, maar zo belangrijke gevechten aan de kanalen.

Boek kopen

'Septemberhelden' is gerealiseerd in vierkleurendruk met een overvloed aan foto's en documenten. Een exemplaar kost 25 euro of 20 euro voor leden van VVG. Het is te koop bij:

· Dienst erfgoed in 't Getouw, 2de verdieping, Molenhoekstraat 2. Daar kunnen de bestelde boeken ook afgehaald worden.

· Perswinkel 't Pleintje, Ginderbroek 18

Meer info:

> Verbroedering Vaderlandse Groeperingen, 014 31 15 51, fvandenbergh@telenet.be

> dienst erfgoed, 014 33 09 71, archief@gemeentemol.be