Op 5 september is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk werd bevrijd van het Duitse juk. 'Om dat te gedenken werkte NSB-afdeling een stevig programma uit', zegt Jos Vermeulen NSB.

Programma :

9.00u Samenkomst op de parking naast de Sint-Bavokerk.

9.30u Kransneerlegging op het siergraf van de drie geëxecuteerde burgers: Emiel Michielsen, Ernest Van Lommel en Jozef Bruynseels. (Nieuw kerkhof)

9.45u Kransneerlegging op het oorlogsmonument voor de oud-strijders uit WOI en WOII. (Nieuw kerkhof)

10.30u Inhuldiging van de Vredesboom ter nagedachtenis aan de bevrijding van Noorderwijk. (Tussen de St.-Bavokerk en het Sint-Baafshuis)

11.00u Eerbetoon aan het ijzeren kruis dat werd geplaatst op de weide boven de graven der gesneuvelden.

13.30u Re-enactment van de bevrijding van Noorderwijk in de lindendreef met medewerking van de Noorderwijkse toneelkring "Toneelvrienden", leerlingen van het 6de leerjaar van 't Klavertje en Spearhead vzw (Military Old-timer Club).

14.30u Kransneerlegging aan het dreefkapelletje ter nagedachtenis aan burgerslachtoffer Henri Bouwen.

15.00u Lezing met PowerPointpresentatie over de bevrijding van Noorderwijk (Jos Vermeulen, NSB- lid) en Gorik Goris, mede-auteur van het oorlogsboek 'De Kempen Bevrijd'. Intermezzo's: Noorderwijkse accordeonisten onder leiding van master Jolien Wils.

17.00u Receptie.

In het Dorpshuis loopt een tentoonstelling over 'De Bevrijding van Noorderwijk'. Ze is te bezoeken op volgende dagen en uren:

Donderdag 5/9 en zondag 8/9 (Open-Monumentendag) van 10-18u.

Vrijdag 6/9, zaterdag 7/9 en maandag 9/9 van 14-17u.

Het verhaal van de bevrijding wordt uitgebeeld op pancarten. Tevens worden op vier schermen getuigenissen afgelegd over de bevrijding.

Ter gelegenheid van deze bijzondere herdenking, wordt een waardevolle herinneringsmedaille met een gelimiteerde oplage geslagen. Op de voorzijde prijkt de bekende Bavo-figuur en op de achterzijde wordt naast de herinneringsdatum de namen vermeld van de vier burgerslachtoffers uit Noorderwijk.

De medailles zijn ontworpen door de Noorderwijkse graficus Gabriël Bourgart en worden gepresenteerd in een aangepast etui. Ze zijn te bekomen door storting van €20 op rekeningnr. BE74 7360 5768 0207 van NSB-Noorderwijk met vermelding 'gedenkpenning' en uw naam.

Bovendien wordt een brochure uitgegeven met het verhaal van de bevrijding. Deze brochure is te bekomen door storting van €7 op hetzelfde rekeningnummer met vermelding 'brochure' en uw naam. De bestellers van de herinneringsmedaille ontvangen deze brochure zonder bijkomende kosten.