Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herdenking crash B17 in Hof van Loostraat Kasterlee : monument

B-17 bommenwerper Bloody Hundreth

Zaterdag huldigden Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met de gemeente  een monument in op de crashplaats van een Amerikaanse bommenwerper B17, waarbij de flankschutter om het leven kwam.

Met het plaatsen van dit monument, zijn ondertussen alle crashplaatsen in Kasterlee fysiek gemarkeerd. ER loopt nu een fietslus door de dienst toerisme uitgetekend.  Deze gaat langsheen de tien herdenkingsmonumenten. Op de route zelf zal elk monument voorzien worden van een qr-code, waarachter het hele verhaal schuil gaat van de overeenkomstige crashplek. De brochure met een beschrijving van de fietslus is verkrijgbaar op het toerismekantoor.

 

Crash bommenwerper B17

De Amerikanen bombardeerden in 1943 en 1944 overdag belangrijke doelen in Duitsland. Zo ook een B17, genaamd ‘Vliegend Fort’, welk op 4 februari 1944 zwaar gehavend in een sneeuw- of hagelbui laag in Terlo boven de boomtoppen kwam aanvliegen en in een mastenbos aan de Hof van Loostraat neerkwam.

De B17 g 42-39799 “DOBIE” maakte deel uit van de 100 Bomb Group, en was op terugweg van een bombardement op Frankfurt met piloot Brown. Deze had zijn missie naar Willemshaven gemist wegens ziekte. Zijn maat Bud kon wel vliegen maar werd neergeschoten.
Dobie wed achterna gezeten door 3 Duitse jagers en verloor 3 van de 4 motoren op de Duits-Belgische grens.

De bemanning kon per parachute springen, maar Brown verkoos een zachte landing te maken over de bossen van Kasterlee vanuit Oosteneind.
Laag over de boomtoppen scherend, in een zware winterstorm, waarvan diverse getuigen, kwam hij neer in het bos aan de Hof Van Loostraat, waar nu het monument is opgericht.

Flankschutter Kemp was dood, Brown werd zwaargewond verzorgd in het naburig Kasteeltje met behulp van de omwoners. Hij werd door de Duitsers gevangen genomen en kon na een tweede ontsnappingspoging in Brussel op transport zo Engeland bereiken.

 

The Bloody Hundredth

Deze eenheid leed zeer zware verliezen wegens meerdere factoren: de piloten waren jong en onvoldoende getraind, dronken graag Engels bier, en zelfs hun leiders namen het niet zo nauw met discipline.
Bij hun eerste missie op 25 juni 1943 naar Bremen met zeventien bommenwerpers werden er al drie neergehaald met de ganse bemanning: 30 bemanningsleden overleefden het niet. Op 8 augustus 1943 werd Regensburg als doelwit aangeduid. De eenheid verloor negen van de 22 bommenwerpers.
Bij een groep vliegtuigen vloog deze eenheid altijd als laatste in de formatie: daar waren de Duitse jagers echter het meeste actief. Verder werden diverse fratsen uitgehaald tijdens een missie, zoals in Noord-Afrika: een ezel kidnappen om te gebruiken als mascotte.

Ook het landingsgestel laten zakken als teken van overgave aan de Duitse jager, en dan plots toch vanuit de flank de jager proberen neer te schieten. De Duitse jagers hadden dit vlug door en namen weerwraak wegens dit ‘onsportief gedrag’!

Zelfs de beroemde generaal Curtis LeMay had weinig vat op de Bloody Hundredth. Toch werd de eenheid door hun durf en kameraadschap later zeer beroemd hoewel slechts een zeer klein aantal piloten de oorlog overleefde.
Sinds het voorjaar 2024 is in Amerika een film van Steven Spielberg in de maak, “Master of the Air” met Tom Hanks, waarmee het heldendom van de Bloody Hundredth wordt vereeuwigd.

Marcel Borghs

 

Hof van Loostraat, Kasterlee, België

B-17 bommenwerper Bloody Hundreth

Deel dit artikel