In de nacht van 1 op 2 maart 1943 werd in het gehucht Grootrees, een Halifax bommenwerper neergehaald  door een Duitse nachtjager. Vijf bemanningsleden kwamen om en twee anderen werden krijgsgevangen genomen.

Op vrijdag 20 juni om 15 uur zullen F-16 jachtvliegtuigen een spectaculaire duikvlucht uitvoeren boven de plaats van de ramp, die u bereikt als u van het gehucht Kleinrees naar het gehucht  Grootrees rijdt. De familieleden van de bemanningsleden zullen dit eerbetoon in ontvangst nemen.

Een herdenkingssteen die bedekt is met de Engelse vlag wordt onthuld op zaterdag 21 juni om 16 uur. Een bestuurslid van de Heemkundige Kring en burgemeester Ward Kennes voeren het woord in het Engels en het Nederlands. Na de traditionele kransneerleggingen blaast Dirk Van Peer The Last Post. Aansluitend zullen historische vliegtuigen de plaats nogmaals overvliegen. Deze plechtigheid wordt bijgewoond door meer dan 30 familieleden uit het Verenigd Koninkrijk en Canada, door oud-strijders uit onze gemeente, door het gemeentebestuur en de omwonenden van Grootrees.

Tot slot biedt het gemeentebestuur de familieleden van de bemanningsleden een receptie aan in de tent , die ter gelegenheid van Grootreeskermis staat opgesteld in de buurt van het monument.