U bent hier

Herdenking oorlogsheld Nestor Bayot WOI in Lichtaart

Kasterlee
14.08.2014 - 14.18u
Door: Herman Gezelle

Op 20 augustus is het exact 100 jaar geleden dat Nestor Bayot uit Lens-Saint-Servais (provincie Luik) sneuvelde op Lichtaarts grondgebied. Deze gebeurtenis wil het gemeentebestuur van Kasterlee op gepaste wijze herdenken, in aanwezigheid van mandatarissen uit de geboorteplaats van Nestor Bayot.

De herdenkingsplechtigheid gaat door op woensdag 20 augustus 2014 om 10 uur met kransneerlegging, toespraken en het ‘Te Velde’ aan het ‘Hofke van Bayot’.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog speelde zich op deze plaats om half twaalf op donderdag 20 augustus 1914 een drama af. Een troep Duitse ulanen (lansiers of soldaten te paard) had op het station van Lichtaart de telegraaf afgebroken en zich daarna op deze plaats in een hinderlaag gelegd. Een zestal Belgische gidsen te paard ging hen opzoeken. Vooraan stapte de 21-jarige soldaat Nestor Bayot. Plots kwam hij oog in oog te staan met de vijand. Hij loste twee schoten, maar werd zelf in het hoofd getroffen en viel van zijn paard, dat rechtsomkeer maakte en samen met de medesoldaten ongedeerd kon ontsnappen.

Praktisch: samenkomst om 9.30 uur op de parking van Floreal, Herentalsesteenweg 64, 2460 Lichtaart.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto