Het najaar van Meerhout zal op cultureel gebied quasi volledig in het teken staan van Zjef Vanuytsel. Eind 2015 overleed deze van Meerhout afkomstige chansonnier na een slepende ziekte. Het laatste geplande optreden in Meerhout is helaas nooit kunnen doorgaan.

Oorspronkelijk planden lokaal bestuur Meerhout en cultuurraad om van 2020 een herdenkingsjaar rond Zjef Vanuytsel te maken en dit in samenspraak met zijn familie.

Het moment is nu dan ook aangebroken om met de evenementen naar buiten te treden. Lokaal bestuur Meerhout en cultuurraad Meerhout zijn dan ook bijzonder opgetogen om de verschillende evenementen die dit najaar zullen plaatsvinden te kunnen voorstellen aan het grote publiek.

Evenementen

Fototentoonstelling

Vanaf 25 augustus zal er rond de kiosk een openlucht fototentoonstelling rond het leven van Zjef Vanuytsel verschijnen. Hierin komen verschillende fasen van zijn leven aan bod; van de prille kinderjaren tot zijn carrière als muzikant en zijn laatste tournee. Het gaat stuk voor stuk om unieke foto's waarvan sommigen nog nooit eerder vertoond zijn. De fototentoonstelling zal tot eind maart 2023 te bezichtigen zijn.

Inhuldiging beeld

Op 24 september staat tussen 14 en 18 uur de inhuldiging van een beeld van Zjef Vanuytsel op de planning.

Het werd gemaakt door kunstenaar en persoonlijke vriend Dany Tulkens en zal geplaatst worden op het pleintje Weversberg-Zilderij. En dat is geen toeval: het ouderlijk huis van Zjef bevindt zich op amper enkele tientallen meters daar vandaan. Samen met KWB Meerhout-Berg-Centrum, waarvan de vader van Zjef Vanuytsel één van de oprichters was, wordt van de inhuldiging ook een soort volksfeest gemaakt waarbij we iedereen uitnodigen.

Tentoonstelling

Tot slot volgt vanaf 17 december nog de apotheose van het najaar rond Zjef Vanuytsel. In het gemeentehuis van Meerhout zal een tentoonstelling rond deze bekende chansonnier ingericht worden met enkele unieke objecten die hem kenmerkten.

Verder zullen door enkele persoonlijke vrienden uit de muziekwereld ook nog verschillende filmpjes met anekdotes en herinneringen aan Zjef Vanuytsel getoond worden. Deze tentoonstelling zal tot eind maart 2023 lopen.