VOS Vlaamse Vredesvereniging vzw draagt meer dan 10 jaar de vredesboodschap en het erfgoed van Vlaanderen uit naar een breed publiek.

'Zoals onze oprichters in 1919 blijven we de idealen ‘Nooit meer Oorlog’, ‘Godsvrede’ en ‘Zelfbestuur’ trouw', zegt Nick Peeters, stafmedewerker VOS.

'Op zondag 24 oktober om 11u30 organiseren wij een herdenkingsplechtigheid op het kerkhof van Westerlo ter ere van oud-aalmoezenier E. H. Jan Bernaerts, die op 20 oktober 1956 in de gemeente overleed.

Enkele jaren na zijn dood besloten Bernaerts’ vrienden - leden van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders (VOS) en het IJzerbedevaartcomité - zijn rustplaats te sieren met het door IJzersymbool Joe English ontworpen heldenhuldezerkje, dat hem in zijn historische en symbolische betekenis zo dierbaar was.

De grafzerk werd op 7 oktober 1962 op het kerkhof onthuld en is tot vandaag bewaard gebleven. Het ontwerp en de aanmaak van de eerste heldenhuldezerkjes stammen uit de ervaring van de Vlaamse soldaten aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Overlevende frontsoldaten of anderen die zich met de Vlaamse IJzertragedie verbonden voelden, en na de oorlog al dan niet lid werden van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, lieten zich soms ook begraven onder een zerk die geleek op een heldenhuldezerkje.

De bewaring en het onderhoud van deze zerkjes - in een decreet van de Vlaamse regering uit 2003 gecategoriseerd als uitzonderlijk funerair erfgoed - is van bijzonder groot belang in het kader van de algemene zorg voor ons erfgoed.  VOS Vlaamse Vredesvereniging vzw (opvolger van het vroegere Verbond der Vlaamse Oud-Strijders), ontfermt zich over dit Vlaams funerair erfgoed door het te doen bewaren en het te onderhouden.

Om wat ruchtbaarheid te geven aan ons waardevolle werk en E. H. Bernaerts 65 jaar na zijn dood te gedenken, organiseren we een serene samenkomst op het kerkhof in aanwezigheid van lokale bestuurders, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van lokale verenigingen en andere geïnteresseerden.

De opgeknapte zerkjes zullen er opnieuw onthuld worden, zoals dit in 1962 en 1970 al eens gebeurde.'