Herentaldum, de Herentalse Kring voor Geschiedenis en Heemkunde vzw, laat het publiek dit jaar op een sportieve manier kennismaken met de vele kapellen en kapelletjes in en rond het centrum van Herentals.

Een unieke wandel- en een fietszoektocht (7 km wandelen, 28 km fietsen) leiden over bekende en minder bekende paden langsheen niet minder dan 64 “kapelletjes en heiligen onder dak”.

In een uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde brochure gaan de initiatiefnemers Rudy Dillen en Bart Wynants bovendien op zoek naar de verhalen die schuilgaan achter al deze kapelletjes.

'Hiervoor gingen we te rade bij de buurtbewoners die zich nog konden herinneren waarom en wanneer “hun” kapelletje ooit werd gebouwd, wie er destijds bij betrokken was en wie er nu nog altijd zorg voor draagt', zeggen Rudy en Bart in koor.

'Waarom het kapelletje ooit werd verplaatst of afgebroken, en elders toch weer opnieuw verscheen, welke bijzondere gebeurtenissen zich ooit rond het kapelletjes hebben afgespeeld.

Als wandelaar, fietser of lezer kan je zo kapelletjes ontdekken waar je ze nooit eerder vermoedde en je laten verrassen door dit stukje bijna vergeten erfgoed en door deze nog verrassend talrijke bevoorrechte getuigen van de ooit zo levendige en warme devotie die een onlosmakelijk deel vormde van het dagelijkse leven van de gewone mens', besluiten Rudy Dillen en Bart Wynants.

Een absolute aanrader

Het boekje “Kapelletjes in Herentals & heiligen onder dak” vertelt de verhalen van de 69 kapelletjes in en rond het centrum van Herentals.

De zoektochten én het boekje “Kapelletjes in Herentals” zijn vanaf dinsdag 4 mei te koop bij toerisme Herentals, Grote Markt 35. Een pakket met de twee zoektochten en het boekje kost €10.

Op de foto : de initiatiefnemers Rudy Dillen en Bart Wynants / foto Johan Temmerman/Nnieuws.