Herentalsenaar Ronald Luyten overleed in de lente van 2017, hij blijft constant nog onder de aandacht bij z'n vele vrienden en door zijn schenking aan het Jakob Smits-museum. In zijn eigen stad volgt in 2020 een expo als eerbetoon. 

Ronald Luyten liet op 1 mei 2017 op 64-jarige leeftijd het leven. De architect was tot toch vooral ver buiten zijn Keizerstede bekend als deejay en kunst- en antiekhandelaar.

Als platenruiter doopte hij zichzelf Ruwe Ronald en was lange tijd bij LOK (Lokale Omroep Kempenland) begin jaren 80 actief. Maar hij zette menig feestje helemaal naar zijn hand als discobar De Witte Stilte, die ondanks zijn middelbare leeftijd nog altijd jong en oud aan het dansen kreeg.

Als kunsthandelaar baatte hij zijn Kunstkamer op de Molenvest uit. Hij legde in de loop der decennia een eigen fraaie collectie werken aan. Omdat hij niet getrouwd was en geen kinderen had, liet hij zijn volledige bezit na aan het Jakob Smitsmuseum in Mol.

Ettelijke miljoenen rijker

Dat werd plots ettelijke miljoenen rijker, want de erfenis bestond naast zijn kunstcollectie van meer dan 300 werken, waaronder achttien schilderijen van Jakob Smits zelf, ook zijn hele LP-verzameling en maar liefst drie huizen. Het museum bracht de fondsen onder in een aparte stichting.

In 2020 zou De Witte Stilte vijftig jaar achter de draaitafels hebben gestaan, een mooie gelegenheid voor de stad Herentals om hem met te eren. "In het najaar van 2020 organiseert de stad samen met Art Center Hugo Voeten, Jakob Smitsmuseum en Kempens Karakter een tentoonstelling met zijn kunstcollectie en over zijn leven", klinkt het.

"We doen daarom een oproep aan de mensen die mogelijk nog materiaal hebben liggen. Wie afbeeldingen, artikels, materialen, kunstwerken, affiches, platen en dergelijke over of van Ronald Luyten heeft, vragen we om contact op te nemen.

Zo kunnen de organisatoren dit erfgoed in kaart brengen. Bruikbaar materiaal wordt in samenspraak met de eigenaar gedigitaliseerd en eventueel opgenomen in de expo."

Erfgoedcel Kempens Karakter begint na de kerstvakantie met het verzamelen van het materiaal. Wie nog interessante stukken heeft, kan die na afspraak en nog tot 29 mei in kasteel Le Paige, Nederrij binnenbrengen.

Witte Stilte-straat

Het voorstel van een gewezen gemeenteraadslid en vriend, en op vraag van z'n massa sympathisanten om Ronald Luyten als eerbetoon een 'Witte Stilte'-straat te geven, kent tot dusver nog geen gehoor bij het stadsbestuur.  

info@kempenskarakter.be, www.schaliken.be

Foto's Nnieuws archief / Guy Verellen.