Jurgen Van den Broeck en Oliver Naesen rijden het na-Tourcriterium.  Bart Timperman HFF : 'Ons 13e na-Tourcriterium staat zeker ook in het teken van een bijzonder afscheid.

Jurgen Van den Broeck komt afscheid nemen van het thuispubliek in zijn geboortestad, nu het einde van zijn profcarrière in zicht is.

We zijn ook blij dat we de nationale kampioen Oliver Naesen mogen verwelkomen. Naesen verrastte vorige maand vriend en vijand met zijn spectaculaire jump naar de kampioenentrui in Antwerpen. Een ritoverwinning in de Tour zat er niet in. Maar Naesen liet wel van zich spreken als luitenant van Romain Bardet. Een absolute topper dus, zeker goed voor een ereplaatsje in onze cabrio's.'

"We spreken hier over de beste Belgische tourrenner sinds Lucien Van Impe", stelt voorzitter Charles Van de Wouwer over Jurgen Van den Broeck resoluut. "De geschiedenis van de Tour is bekend. Na de minder mooie verhalen over enkele Tourtoppers, die ook werden geschrapt in de einduitslag van 2010, is onze stadsgenoot nog steeds de enige Belg die in de voorbije 36 jaar het Tourpodium haalde.

Het was Lucien Van Impe die in 1981 met een tweede plaats als laatste landgenoot beter deed. Jurgen deed zijn unieke prestatie in 2012 met een vierde plaats net niet nog eens over."

"In het boek met de rijke wielergeschiedenis van Herentals is de pagina Jurgen Van den Broeck, toch een heel belangrijke", beklemtoont PR-man Bart Timperman. "In veel andere gemeentes zou je al wereldberoemd zijn met alleen maar een wereldtitel tijdrijden bij de juniores of een tijdtitel bij de profs. Ook die dingen staan op het palmares van Jurgen. Zijn prestaties in de Tour zijn mogelijk toch een beetje onderschat door de tegenslagen waar hij mee kampte in de laatste jaren van zijn loopbaan.

Voor ons hoort hij met zijn tourprestaties toch thuis op een prominente plaats in de sportieve geschiedschrijving van de stad van de Keizer van de fiets én in de geschiedenis van het Belgische wielrennen. De slogan "Herentals dankt Jurgen" is voor donderdag niet slecht gekozen".

Jurgen krijgt van de organisatie een huldiging en een ereronde in een VOLVO-cabrio voor de start van het 13e na-Tourcriterium op donderdag 27 juli op de Grote Markt Herentals.

De voorlopige deelnemerslijst voor het na-Tourcriterium Herentals :

Olivier Naesen (AG2R)

Jurgen Van den Broeck (Lotto NL – Jumbo)

Frederic Backaert (Wanty Groupe Gobert)

Tim Merlier (Veranda's Willems – Crelan)

Frederic Veuchelen (Wanty Groupe Gobert)

Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen – Baloise)

Enzo Wouters (Lotto-Soudal) (Olen)

Stef Van Zummeren (Veranda's Willems – Crelan) (Turnhout)

David Boucher (Pauwels Sauzen – Vastgoedservice)

Gert Smets (Era Circus) (Vorselaar)

Jarno Mondelaers (illi-bikes cycling team) (Laakdal)

Edwin Thijs (Heist Cycling Team) (

Arjen Livyns (Pauwels Sauzen Vastgoedservice)

Steff Hermans (Lotto Soudal beloften) (Herentals).

Voor de andere grote namen blijft het nog even nagelbijten...'

Foto's Photo News archief.