Pop up Europa is een nieuw initiatief van provincie Antwerpen dat Europa dichter bij de burger moet brengen.

In Herentals lanceerden leerlingen van het 5e middelbaar van kOsh vrijdag "Pop up Europa". Ze deden dat door een gloednieuwe interactieve tentoonstelling over Europa in gebruik te nemen. 

In een stad of gemeente ontplooit zich een meerdaags programma met lezingen, wedstrijden, film- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen, enzovoort. De bedoeling is om op die manier burgers te informeren over Europa en de dialoog op gang te trekken over de toekomst van Europa.

De stad Herentals krijgt de primeur. Tussen 5 en 20 mei vinden daar tal van activiteiten plaats voor jong en oud.

"Je kan vandaag geen krant openslaan of er staat slecht nieuws in over Europa. Maar het Europese project is veel meer dan de Brexit of de vluchtelingencrisis en daar staan we te weinig bij stil," stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking. "Lokaal plukken wij ook de vruchten van Europese samenwerking.

Talrijke investeringen waren veel moeilijker of misschien wel onmogelijk geweest zonder de steun van Europa.

Voor Herentals denk ik bijvoorbeeld aan de bouw van de Sociale Campus Spiegelfabriek, aan Hidrodoe, het Netepark en een reeks nieuwe dossiers als de fietsostrades en het postrevalidatiecentrum van To Walk Again in het AZ Herentals."

Pop up Europa wil burgers informeren zodat ze op een onderbouwde manier met elkaar in dialoog kunnen gaan over Europa. Dat gebeurt met een reeks laagdrempelige activiteiten, die uiteraard allemaal met Europa te maken hebben. Veel van deze activiteiten zijn bovendien interactief. Ze zijn ook allemaal gratis.

Maak kans op mooie prijzen

Tijdens Pop up Europa Herentals maak je ook kans op mooie prijzen. Doe mee aan de kraslotenwedstrijd of aan de literatuurwedstrijd "Europa in boeken" in de bib. Je krijgt een kraslot bij elke activiteit van Pop up Europa én als je tussen 5 mei en 18 mei het stadskantoor, de toeristische dienst, het zwembad of de sportdienst bezoekt.

Europa Direct provincie Antwerpen

Europa Direct provincie Antwerpen is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger. In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 28 lidstaten. Europa Direct is een partnerschap tussen provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Voor Pop up Europa wordt samengewerkt met stad Herentals.

Wanneer:  5-20 mei -  programma alle info HIER

Foto's Johan Temmerman / NNieuws.