Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herentals lokale baanbreker als dementievriendelijke gemeente

Dementie

Herentals was een decennium geleden één van eerste lokale besturen in België die het engagement aangingen om dementievriendelijk proberen te zijn.

Vanmiddag was de Keizerstad ook de allereerste die deze aanpak officieel hernieuwt. 

'We gaan opnieuw het engagement aan om ook de volgende jaren verder in te zetten op het uitbouwen van een samenleving waar ook mensen met dementie en hun mantelzorgers hun plaats vinden én hebben', zegt Bart Michiels, schepen voor Welzijn (CD&V).

Burgemeester Mien Van Olmen, schepen Bart Michiels en Jef Pelgrims, voorzitter van de Alzheimerliga, tekenden in lokaal dienstencentrum Convent2 het charter voor een dementievriendelijk Herentals.

Na de ondertekening bracht Cabaret Karel Declercq “Het Dementiecabaret”, een show over dementie. Een delicaat thema, grappig en absurd gebracht.

'In Herentals krijgt de vruchtbare werking deskundige ondersteuning van het Kempense Expertisecentrum Dementie Tandem', zegt Jef Pelgrims.

'Eén op zes personen krijgt tegenwoordig dementie, maar het is algemeen bekend dat dit aantal de komende decennia - om de 10 jaar - verdubbelt.'

Als je alle betrokkenen, alle familieleden en mantelzorgers inclusief daar bij telt, zijn er miljoenen mensen die te maken krijgen met dementie. Daarom is het zo belangrijk om hen te ondersteunen en op te vangen.

Het doel blijft om hen zolang mogelijk aan het maatschappelijke leven te laten deelnemen', besluit Jef Pelgrims.

Continu aandacht geven

Schepen Bart Michiels : 'We organiseren regelmatig specifieke activiteiten. Ook kent de Herentals al een tijdje een mantelzorgpremie. Het doel is om dat engagement nog te versterken en permanent aandacht te hebben voor hoe we onze stad nog dementievriendelijker kunnen maken.”

Op dinsdag 23 mei kan je een lezing volgen  ‘Verkeerd in het verkeer’ over dementie in het verkeer gepland - op donderdag 25 mei een sessie stoelyoga voor personen met dementie.

Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

Dementie

Deel dit artikel