Eigenaars van tweede verblijven moeten in Herentals vanaf dit jaar 1.000 euro aan taks betalen. Op dit moment is dat nog maar 175 euro. Die forse optrekking in de strijd tegen leegstand stuit op kritiek.

Het Herentalse stadsbestuur sleutelt na 10 jaar aan een nieuw woonbeleid, waarin de aanpak van de leegstand een cruciaal onderdeel is. "We gaan voor een flinke ommekeer in dat beleid", zeggen burgemeester Mien Van Olmen en schepen van Woonbeleid Peter Bellens (CD&V).

"De strijd tegen verkrotting bleef de laatste jaren wat achterwege. We willen mensen aansporen om hun woning te renoveren, of anders via het Sociaal Verhuurkantoor op de markt te brengen."

In die zin trekt de stad de leegstandtaks nu op van 1.300 naar 1.500 euro. Maar een veel aanzienlijkere verhoging gebeurt bij de belasting op tweede verblijven: waar die tot nu 175 euro bedroeg, betaalt een eigenaar voortaan plots 1.000 euro (+570%).

Wie in een andere zone zit, gaat van 300 naar 1.000 euro.

Jan Bertels : "Disproportioneel"

"Een verhoging met 570% of zelfs 330% is disproportioneel, want niet elke eigenaar van een tweede verblijf is een rijke Nederlander of Antwerpenaar", zegt Jan Bertels (sp.a). "Onder de 61 eigenaars zijn ook gepensioneerden uit de eigen gemeente. Dit had anders opgelost kunnen worden."

Die opmerkelijke verhoging past ook in de strijd tegen leegstand, verduidelijkt het bestuur. "We hebben geleerd dat eigenaars de hoge leegstandstaks proberen te vermijden door hun leegstaand pand als tweede verblijf op te geven. Door ook die belasting op te trekken, sluiten we dat achterpoortje."

Bron GVA - 04/07/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish