De familieholding van de familie Vleugels, eigenaar van onder andere Agora Culinair/'t Vleesboerke nam vanaf vandaag de horecagroothandel Van Hout Horeca nv in Hamont over.

"Op die manier worden we één van de grootste horecagroothandels in België,
zegt zaakvoerder Mario Vleugels trots. "Toch betekent die schaalgrootte niet dat we ons familiaal karakter verliezen. Integendeel. Net die traditie is onze sterkte."

Agora Culinair en Van Hout waren al geen onbekenden van elkaar. Beide ondernemingen hebben een lange familiale traditie en werken reeds meer dan 20 jaar intensief samen binnen de aankoopgroepering Resto-Frit‎.

Die groepering zit onder andere achter de immens populaire Smulllbox met Samson en Gert, recentelijk vervangen door Wickie de Viking, die een verkoopstopper is in de frituren.

"De overname van Horeca Van Hout is het gevolg van het gebrek aan familiale opvolging ", zegt afgevaardigd bestuurder Luc Geusens van Van Hout. "Stichter Paul Van Hout stapte zelf ruim 50 jaar geleden in het familiebedrijf, dat meer dan 80 jaar geleden werd opgericht door zijn schoonvader.

Paul Van Hout ging recent op pensioen en daarmee was het moment daar om te zoeken naar een goede oplossing voor de toekomst. Die werd gevonden in Agora Culinair. Met de verkoop aan de familie Vleugels is het behoud verzekerd van het familiale karakter van het bedrijf en de continuïteit voor de medewerkers en voor de klanten."

"De familiale bedrijfscultuur bij Van Hout matcht perfect met het DNA van Agora Culinair", bevestigt Mario Vleugels, de nieuwe eigenaar. "Het is onze bedoeling dat er voor de medewerkers, de klanten en de leveranciers in de praktijk niets verandert. Luc Geusens, die
al jaren de leiding heeft over het team bij Van Hout, blijft ook op post. Hij staat er garant voor dat de unieke teamspirit bij Van Hout bewaard blijft."

Het samengaan van beide bedrijven zorgt er voor dat Agora Culinair één van de grootste horeca-grossiers van België wordt. Agora Culinair telde tot vandaag ongeveer 800 klanten waarbij meermaals per week wordt geleverd.

Het cliënteel situeert zich in de brede horeca met vooral frituren, broodjeszaken, traiteurs, grootkeukens, brasseries en restaurants. Het bedrijf was vooral actief in de provincies Antwerpen,  Oost-Vlaanderen en Limburg. Van Hout bedient ongeveer 450 horecaklanten in dezelfde sectoren, met een sterke focus op Limburg en Vlaams-Brabant.

"Samen staan we dus in voor de regelmatige belevering van 1250 horecaklanten", becijfert Mario Vleugels. "Daarnaast hebben zowel Agora Culinair als Van Hout ook cash & carry winkels waar naast horecaprofessionals ook particulieren kunnen inkopen.

De totale groepsomzet zal door deze overname van 37 miljoen euro naar de 50 miljoen euro evolueren.

Onze onderneming groeit nu naar een 120-tal werknemers op groepsniveau. Bij Van Hout werken er een 26-tal ervaren en gemotiveerde medewerkers. Op hen heeft deze overname geen impact."

Door de bundeling van de krachten kan het assortiment verder uitgebouwd worden en kan door synergie de servicegraad nog verder verhoogd worden. Het samengaan scherpt ook de ruimte om met de andere grote spelers binnen de markt ‎te kunnen meespelen in deze uiterst concurrentiele markt'