U bent hier

Herentalse beroepsfotograaf Raf Basstanie (51) in eindfase pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Herentals | Internationaal
18.08.2013 - 00.44u
Door: Herman Gezelle

De Herentalse pelgrim en beroepsfotograaf Raf Basstanie (51) is aan de laatste 10 dagen bezig van z'n avontuurlijke voettocht naar Santiago de Compostella. Eind deze maand wil hij na 1.900 km het beroemde bedevaartsoord bereiken, met een vrijer hoofd, een nog betere gezondheid en 100-den unieke beelden.  Een vermoeide maar enthousiaste Raf Basstanie vanuit Léon (zie kaart)  : 'Hey iedereen. Vandaag eindelijk in Léon na 3 enorm saaie, monotome dagen. Mooie stad maar ik ben eigenlijk een beetje te lui en te moe om veel te bezichtigen. Wilde hier een dag te blijven maar het (rode) hoofd staat ook op zo snel mogelijk aan te komen. Vandaag afscheid genomen van 4 jonge Duitsers, toffe jongens maar wat ik vooral leuk vind is dat het leeftijdsverschil niet belangrijk is op de camino.


Nu terug aanpassen aan de drukte want velen spelen een beetje vals en nemen de bus naar Léon wegens het saaie en ook schaduwloze landschap. Enkel de harde kern blijft doorzetten.
Ook heel veel mensen die sneuvelen wegens knieproblemen en de laatste dagen zie ik heel veel pelgrims met buikklachten wegens slecht drinkwater, chance dat ik bier drink.
Nog 320 km te gaan en het lijkt wel niks meer tegenover de afstand die ik afgelegd heb, maar moet ze nog wel doen.
Ik blijf het zeggen, echt de moeite waard zo'n pelgrimstocht, maar bind me vast als ik nog eens zulke plannen smeed. 1 keer is méér dan genoeg!'

2 maanden onderweg naar Santiago, avontuur en doorzettingsvermogen : 'Ik mis het meest m'n zoon van 13'

Op 20 juni vertrok de Herentalse beroepsfotograaf al stappend richting Spanje. Raf : 'Ik sukkelde al een tijdje met een hoge bloeddruk en had een ingewikkelde knieoperatie achter de rug', vertelt hij telefonisch vanuit een Spaanse bar. 'Ik vertrok met opzet in alle stilte omdat ik niet zeker wist of ik het zou halen. Maar nu ben ik fysiek weer helemaal in orde en bijna zeker dat ik er ga geraken. Nochtans is het best zwaar. Op mijn geplande rustdag heb ik toch nog 15 km gestapt. Vooral Frankrijk was lastig. Het was er enorm warm en moeilijk om aan drinken en een slaapplaats te geraken. Soms moest je 20 kilometer door de bossen om dan bij mensen aan te kloppen om water. In Spanje heb je meer fonteinen en kraantjes. Je komt er ook meer pelgrims tegen.'

'Ik mis ook den toog van z'n stamkroeg De Zalm', grapt Raf,  'Maar vooral m'n jongste zoon. Die is nog maar 13 jaar oud. We houden vaak contact per mail of telefoon,' onderstreept Raf met vastberaden stem vanavond aan de telefoon.   Beelden Raf / Van the Man / Nnieuws.

Volg Nnieuws met de laatste loodjes van Raf Basstanie onderweg naar Santiago de Compostella.

imageMeer nieuws

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'
Herentals | Neteland 24.02.2021 - 10.10u

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 09.35u

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats
Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 24.02.2021 - 08.41u

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken
Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.02.2021 - 18.59u

18 jaar Toscanzahoeve

18 jaar Toscanzahoeve
Kempen regio | Nationaal 23.02.2021 - 18.55u

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'
Vlaanderen 23.02.2021 - 17.23u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto