De Herentalse pelgrim en beroepsfotograaf Raf Basstanie (51) is aan de laatste 10 dagen bezig van z'n avontuurlijke voettocht naar Santiago de Compostella. Eind deze maand wil hij na 1.900 km het beroemde bedevaartsoord bereiken, met een vrijer hoofd, een nog betere gezondheid en 100-den unieke beelden. Een vermoeide maar enthousiaste Raf Basstanie vanuit Léon (zie kaart) : 'Hey iedereen. Vandaag eindelijk in Léon na 3 enorm saaie, monotome dagen. Mooie stad maar ik ben eigenlijk een beetje te lui en te moe om veel te bezichtigen. Wilde hier een dag te blijven maar het (rode) hoofd staat ook op zo snel mogelijk aan te komen. Vandaag afscheid genomen van 4 jonge Duitsers, toffe jongens maar wat ik vooral leuk vind is dat het leeftijdsverschil niet belangrijk is op de camino.
Nu terug aanpassen aan de drukte want velen spelen een beetje vals en nemen de bus naar Léon wegens het saaie en ook schaduwloze landschap. Enkel de harde kern blijft doorzetten.
Ook heel veel mensen die sneuvelen wegens knieproblemen en de laatste dagen zie ik heel veel pelgrims met buikklachten wegens slecht drinkwater, chance dat ik bier drink.
Nog 320 km te gaan en het lijkt wel niks meer tegenover de afstand die ik afgelegd heb, maar moet ze nog wel doen.
Ik blijf het zeggen, echt de moeite waard zo'n pelgrimstocht, maar bind me vast als ik nog eens zulke plannen smeed. 1 keer is méér dan genoeg!'
2 maanden onderweg naar Santiago, avontuur en doorzettingsvermogen : 'Ik mis het meest m'n zoon van 13'
Op 20 juni vertrok de Herentalse beroepsfotograaf al stappend richting Spanje. Raf : 'Ik sukkelde al een tijdje met een hoge bloeddruk en had een ingewikkelde knieoperatie achter de rug', vertelt hij telefonisch vanuit een Spaanse bar. 'Ik vertrok met opzet in alle stilte omdat ik niet zeker wist of ik het zou halen. Maar nu ben ik fysiek weer helemaal in orde en bijna zeker dat ik er ga geraken. Nochtans is het best zwaar. Op mijn geplande rustdag heb ik toch nog 15 km gestapt. Vooral Frankrijk was lastig. Het was er enorm warm en moeilijk om aan drinken en een slaapplaats te geraken. Soms moest je 20 kilometer door de bossen om dan bij mensen aan te kloppen om water. In Spanje heb je meer fonteinen en kraantjes. Je komt er ook meer pelgrims tegen.'
'Ik mis ook den toog van z'n stamkroeg De Zalm', grapt Raf, 'Maar vooral m'n jongste zoon. Die is nog maar 13 jaar oud. We houden vaak contact per mail of telefoon,' onderstreept Raf met vastberaden stem vanavond aan de telefoon. Beelden Raf / Van the Man / Nnieuws.
Volg Nnieuws met de laatste loodjes van Raf Basstanie onderweg naar Santiago de Compostella.
Het leven is een vreemde taal. OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers, of kortweg OKAN, verbonden aan het Sint-Jozef Geel vierde zijn 5e verjaardag.
'Sinds 2016 zet een hecht team geëngageerde leerkrachten en coördinatoren zich dagelijks in om anderstalige jongeren tussen 12 en18 jaar klaar te stomen voor een succesvolle lancering in onze maatschappij.
Sinds 2013 ontvluchten honderdduizenden de oorlogsgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Via een oversteek van de Middellandse Zee hopen zij Europa te bereiken.
Om grote drukte op 1 dag te vermijden, houdt De Kringwinkel de ganse maand maart retromaand.
Dat betekent een minder groot aanbod op 1 dag, we vullen wel de ganse maand maart regelmatig de retrospulletjes aan.
Op 14 januari vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse overgangsregeling rond de terugdraaiende teller.
Een maand later zindert die beslissing nog steeds na bij de vele Vlaamse gezinnen met zonnepanelen.
De politiek heeft een slechte beurt gemaakt.
Maar hoe is het zover kunnen komen? Het VRT- reportagemagazine "Pano" spreekt met gedupeerden en voelt de vier betrokken energieministers aan de tand.
Op 1 maart 2021 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van een fietsoversteek met middeneiland op de Steenweg op Merksplas in Turnhout, ter hoogte van sportpark Leemshoeve. De werken zullen ongeveer 8 weken duren. Doorgaand verkeer zal beurtelings kunnen passeren via tijdelijke verkeerslichten.
Veilige fietsoversteek
Ook in deze coronatijd kunnen studenten en werkzoekenden een bezoek op maat brengen aan de haven van Antwerpen dankzij een nieuwe virtuele tour van het Havencentrum. Dit digitale alternatief reikt hen zowel een theoretisch kader aan als een unieke inkijk in relevante havenbedrijven in de industriële, maritieme en logistieke sector.
De gemeente Lille wil op 1 mei haar recyclagepark overdragen aan IOK Afvalbeheer. De beslissing voor de overdracht staat vanavond op de agenda van de gemeenteraad.
In de nieuwe constructie zorgt IOK Afvalbeheer voor de volledige uitbating van het recyclagepark terwijl het gemeentebestuur eigenaar blijft van de gronden waarop het huidige recyclagepark gelegen is.
Mol stapt mee in het 'Kempenpact 2030'. Dat besliste de gemeenteraad. Het pact is een bondgenootschap tussen gemeenten, provincie, sociale partners, Kempense parlementairen en verschillende sociaaleconomische actoren.
Kempenpact2030 is een afspraak die de Kempen met zichzelf maakt: tegen 2030 samen de beste Kempen worden die we willen zijn! Op www.Kempenpact2030.be vind je een omschrijving van de projecten en hun actiepunten.
Dieven zijn voor het 2e jaar op rij aan de haal gegaan met 10-tallen reclamepanelen bij voetbalclub FC Gierle aan Poeyelheide. De daders vezen maandagnacht 30 panelen los die rond het A-terrein bevestigd waren. (fcg)
Het OCMW van Grobbendonk bezit 18 bejaardenwoningen. Dinsdagavond heeft de OCMW-raad principieel beslist deze woningen in erfpacht te geven aan de sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen.
Griffith Foods aan de Toekomstlaan Herentals investeerde afgelopen boekjaar €1,6 miljoen in de verbetering van de werkomstandigheden in het bedrijf. De Amerikaanse voedingsreus doet er dit jaar voor een uitbreiding nog eens €3 miljoen bij.
Door de covidcrisis beleefde deze specialist in de wereldwijde ontwikkeling en productie van kruidenmengelingen, marinades en coatings voor de voedingsindustrie, een minder succesvol jaar. (gl) Foto's Nnieuws /gf.