U bent hier

Herentalse karter Ean Eyckmans (11) maakt zich nu al op voor titel

Herentals
20.03.2019 - 12.04u
Door: Mark Jaspers

Het nieuwe seizoen is nog maar net begonnen, maar karter Ean Ecykmans, die op termijn graag zijn vader Wim achternagaat in de autosport, ligt op koers om komend weekend al een titel op zijn palmares bij te schrijven.

De 11-jarige rijder uit Herentals staat na drie races in de Mini-klasse bovenaan in de WSK Super Master Series. Na drie keer de tweede plaats in het dagklassement is hij nu de grote favoriet.

"Het is mijn vierde jaar in het WSK. Dat ik er nu zo goed voorsta, had ik wel een beetje verwacht. Vorig jaar heb ik het kampioenschap ook al gewonnen", zegt Ean. "Daardoor lag het wel voor de hand dat ik ook dit jaar van voren zou rijden. Voor mij is het WSK belangrijk omdat daar de beste rijders uit veel verschillende landen rijden. Daar kan ik dus heel veel leren."

Omdat Ean dit seizoen ook de andere WSK-kampioenschappen (Open Cup, Euro Series en Final Cup) én het Italiaans kampioenschap rijdt, zal hij dit seizoen veelvuldig in Italië te vinden zijn. "Ik vind het leuk om in Italië te rijden.

Het weer is meestal goed en de banen zijn meestal best moeilijk, zoals La Conca en Castelletto. Op een baan als La Conca heb je veel grip en veel bochten. Daar moet je die echt goed doen, anders heb je een slechte exit en verlies je snelheid", doceert hij.

Omdat Ean dit seizoen 20 raceweekeindes heeft en daarvoor steeds naar Italië moet, heeft hij op zijn school 't Klavertje in Herentals een zogenaamd sportstatuut waardoor hij vrijgesteld wordt van lessen als hij voor zijn sport weg moet.

Mijn huiswerk en toetsen inhalen, loopt goed

"Maar na het weekend moet ik dan wel mijn huiswerk en toetsen inhalen. Dat is niet echt moeilijk, hoor. Ik ben eraan gewend en het gaat goed."

Omdat hij vanwege het karten weleens niet op school is, heeft Ean zijn klasgenootjes al twee keer meegenomen naar de kartbaan van het circuit van Zolder. Daar kon hij ze laten zien wat voor sport het is. "Sommigen dachten dat het geen echte sport is omdat we een motor gebruiken. Maar toen ze hadden gereden, zeiden sommigen tegen me dat het keivermoeiend is, dat ze last van hun armen hadden. Toen zeiden ze: 'Oh, het is wel een echte sport'."

Hoewel Ean te boek staat als een groot talent en hij vaak vooraan rijdt, wil dat niet zeggen dat hij zich niet kan verbeteren, weet de jonge Belg. Hij is gedreven zo veel mogelijk en zo snel mogelijk te leren. "Ik wil vooral beter in de regen leren rijden. Daarin moet ik me nog het meest verbeteren, denk ik."

Hoe dan ook, ook als het de komende WSK-race op het circuit van Sarno mocht regenen, heeft hij zodanig veel zelfvertrouwen dat hij denkt de titel te kunnen pakken. "Sarno is één van mijn favoriete banen in Italië. Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt!"

Ean Ecykmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Babyrace, MA Engines, Parolin Projectmanagement, Real Solutions, Refrineram, Speedwear en Alpinestars.

imageMeer nieuws

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers
Herentals 23.08.2019 - 20.40u

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto