De Herentalse markten zijn bij de grootste van de Kempen, en moeten in coronatijden weinig aan populariteit inboeten. Vorige week bezochten 3.830 mensen de zondagmarkt, en 2.590 de vrijdagmarkt.

De stad ontwikkelde een eigen ICT-systeem voor de tellingen en om de maximumcapaciteit te bewaken, zodat er veilig gemarkt kan worden. Politie Neteland bevestigde ook het veilig verloop.

Vorige week startten de Herentalse markten opnieuw op na verplichte corona-sluiting. Het lokaal bestuur maakte werk van een nieuw plan om de inrichting volgens de nieuwe maatregelen te garanderen.

Voor de zondagmarkt veranderde er niet zoveel en werden de kramen voornamelijk verder uit elkaar geplaatst.

De vrijdagmarkt ging wel een forse transformatie door en verhuisde naar de Augustijnenlaan om voldoende doorgang te garanderen.

Ook werd er een beurtrol opgesteld, op vraag van de meerderheid van de 130 marktkramers, omdat de federale maatregelen maar 50 kramen per keer toelaat.

"Onze ICT-dienst werkte een telsysteem uit om de bezoekersaantallen te monitoren", zegt Mien Van Olmen, burgemeester.

'Normaal kost zo'n systeem handenvol geld, onze dienst ontwikkelde het helemaal zelf. En ook pluimen voor onze marktleider en de technische dienst die op een mum van tijd een nieuw plan uittekenden.

Met het werk van de marktleider kunnen de meeste kramers zelfs 3 keer per maand hun waren verkopen. Uit de tellingen blijkt dat onze markten enorm populair blijven, met 3.830 bezoekers op onze zondagmarkt en 2.590 bezoekers op de vrijdagmarkt.

De zondagmarkt ging al voor de tweede keer door post-corona, de eerste editie de week ervoor klokte af op 3.775 bezoekers. De gemiddelde bezoekduur was bij de eerste editie een vijftiental minuten.

Uit de tellingen blijkt bovendien ook dat heel wat marktbezoekers hun marktbezoek combineren met winkelen in het centrum.

Met het telsysteem wordt bovendien verzekerd dat de maximumdichtheid (die op een 470 bezoekers ligt voor de zondagmarkt en op 870 voor de vrijdagmarkt) qua volk nooit overschreden wordt zodat iedereen veilig kan markten. De stadswachten bewaken dit ook mee.

We vragen wel dat waar mogelijk bezoekers het piekmoment tussen 9.30 uur en 10.30 uur vermijden, zodat het volk zoveel mogelijk gespreid blijft.

Politie in burger controleerde ook en stelde vast dat de veiligheid gegarandeerd was." (mvo)