U bent hier

Herentalse marktkramer Geert geweigerd bij comité omdat hij op politieke lijst stond : 'Ik heb géén enkel uitvoerend mandaat'

Herentals
10.10.2019 - 18.59u
Door: Herman Gezelle

De Herentalse marktkramer Geert Luyckx wilde graag lid worden van het stedelijk marktcomité. Z'n kandidatuur werd echter geweigerd. Reden: 'U bent politiek actief en het marktcomité wenst objectief te blijven.'

Dat heeft de marktleiding, een stedelijke dienst, in die woorden per mail aan Luyckx gemeld.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar stond Geert Luyckx (op de foto links) inderdaad op de 5e plaats van Open Vld - HNM. Geen enkele kandidaat van de lijst geraakte verkozen.

'Ik heb inderdaad op een lijst gestaan, maar ik heb géén enkel uitvoerend mandaat en ben dus helemaal niet politiek actief', reageert de lokale marktkramer furieus.

'Ik wil me gewoon inzetten om de markten in Herentals te promoten. En dan krijg je te horen dat je omwille van vermeend lidmaatschap van een partij niet welkom bent. Dit is ongehoord en onaanvaardbaar.'

Luyckx bereidt een klacht voor bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Lijsttrekster HNM Open Vld Nathalie Van Sande reageert : 'Heel zielig van Van Camp. 'Wat is politiek actief?

Ben je dat als je : 1. Ooit op een lijst gestaan hebt - 2. Politiek je mening uit op diverse mediakanalen - 3. Een verkiezingsbord in je voortuin plaatst om een vriend een plezier te doen. - 4. Je aanwezig bent op een Mosselfeest van een of andere partij?

Zielig, heel zielig van het schepencollege.

Gaan we binnenkort ook afgerekend worden op geloof of eender wat?
En wanneer ben je niet meer politiek actief? Als je als 20 jaar niet meer op een lijst staat?  Het bezit van een partijkaart behoort ook tot de privésfeer en is een recht van iedereen. Van welke partij dan ook.

We gaan dit dossier van weigering opvolgen tot in de details.  En wie zijn dat 'marktcomité'? Welke bevoegdheden?', besluit Van Sande.

'Legitieme karakter ?'

Het marktcomité is een overlegorgaan tussen het stadsbestuur en de marktkramers. Beide partijen hebben er vertegenwoordigers.

'Dit comité en het marktreglement zijn van oudsher zo gegroeid', zegt schepen van markten Van Camp (N-VA).   'Maar het 'legitieme karakter' ontbrak. Daarom zijn we nu aan het werken en een nieuw reglement en organisatievorm. Dat zal binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Politieke neutraliteit hoort daarbij. Daarom had het marktcomité nagenoeg unaniem een probleem met de kandidatuur van Geert Luyckx.'

Leon Moons, voorzitter van het marktcomité, zelf N-VA kandidaat geweest

Schepen Van Camp (N-VA) vergeet dat Leon Moons, voorzitter van het markcomité in de jaren 80-90-00-2010 en later, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kandidaat was op de N-VA lijst, op de 28e plaats. Moons werd toen niet verkozen.

'De zoveelste blunder van N-VA schepen Yoleen Van Camp', klinkt het bij het marktcomité en Herentalse marktkramers.

Wordt vervolgd op de volgende gemeenteraad. (lc-pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto