Het is andermaal bewezen: Numismatica Herentals is toonaangevend in het muntenwereldje.  Op het 2e internationaal congres in Sint-Petersburg, waar 15 landen aan deelnamen, hielden Rudy Dillen en Patrick Pasmans een fel gesmaakte uiteenzetting.

Ze hoorden van het congres via Jan Lingen, geen lid van Numismatica Herentals maar wel een regelmatige bezoeker op onze activiteiten.

We stuurden Jos Flamand mee in de koffer van Rudy Dillen. Hij kon hem in de Russische wandelgangen enkele vragen stellen.    

Waarover ging de uiteenzetting inSt.-Petersburg?

Rudy Dillen: "Het was een lezing op ICON II (2e International Congress for Oriental Numismatics) in het Staatsmuseum Hermitage te St-Petersburg. ICON I vond plaats in 2012. De lezing handelde over een nieuwe tiara, en daarmee een nieuw munttype, voor koning Antiochus I van Commagene (69-34 vC) = mijne dada!

Ik was bezig met de zoektocht naar dit munttype, maar een Amerikaanse numismaat is me voor en bracht onlangs een nieuw boek uit met daarin bedoelde munt. Hij schetst evenwel niet de historische omstandigheden over het hoe en waarom (of hij kent ze niet ...)

Ik heb op het congres uitgelegd waar deze munt vandaan komt.   -Waarom werden drie Belgen uitgenodigd? Er waren slechts 2 Belgen (Patrick & ik) aanwezig. We deden al geruime tijd inspanningen om de munten in het Penningkabinet van het Hermitage te mogen bestuderen, zonder veel succes.

Toen we van het Congres hoorden via Jan Lingen (gezamenlijke vriend en secretaris-generaal van de Europese tak van de ONS (Oriental Numismatic Society) hebben we ons aangemeld voor het congres, een uitnodiging gekregen en het verzoek om een bijdrage te leveren met een voordracht wat we dan ook gedaan hebben.

Tijdens de loop van het congres hebben we de toestemming verkregen om de munten van onze interesse te mogen bestuderen (= numismatisch orgasme)."

Waren er nog andere landen uitgenodigd?

Er waren sprekers aanwezig uit: Rusland, België, Armenië, Azerbeidjan, Georgië, Iran, Duitsland, Canada, USA, Nederland, Oezbekistan, Oostenrijk, Tadjikistan, Estland, Letland, Egypte, Oekraïne.

De volgende clubactiviteit van Numismatica Herentals is op zondag 13 november om 8.30u in de Paterszaal in de Kapucijnenstraat.

tekst en foto's met dank aan Jos Flamand/Numismatica Herentals/Nnieuws.be