U bent hier

Herentalsenaar Jan moet €300 betalen voor ambulance-rit van... 2km

Herentals
30.01.2019 - 00.02u
Door: Herman Gezelle

Herentalsenaar Jan Torfs moet €300 betalen voor een ambulance-rit van amper 2 km : van z'n thuisadres Marterpad (Bosbergen) naar de spoeddienst van het AZ Herentals, Nederrij 133. 

'Op 28 oktober 2018 heb ik dringend ziekenvervoer nodig', doet Jan Torfs z'n verhaal. 'Ik bel noodnummer 112.  Na een tijd komt een ambulance van Het Vlaamse Kruis uit Hoboken aangereden en brengt me naar het AZ Herentals, dat is 2km ver.

Op 5 november krijg ik van Het Vlaamse Kruis een factuur van maar liefst €300.  Dan val je wel van je stoel. Dit is een schande. Die gasten rekenen, jawel, 55 km aan!

Ik protesteer de factuur en krijg geen reactie van Het Vlaamse Kruis vzw.  Langs het Vredegerecht in Herentals wil ik de zaak in der minne laten regelen.  Op woensdag 23 januari 2019 volgt de openbare terechtzitting.  Wie komt niet opdagen? Het Vlaamse Kruis vzw. 

Ik vind deze factuur pure afzetterij en een opvallend slechte organisatie van de ambulancediensten 112.  Hoe is dit mogelijk in deze tijden?', besluit Jan Torfs.

Op het moment van de feiten zou de ambulancedienst in Herentals en mogelijk in Geel niet beschikbaar geweest zijn. 'Wij worden verwittigd door de 100-centrale en een computersysteem bepaald welke ziekenwagen er moet worden uitgestuurd, rekeninghoudend met beschikbaarheid binnen een bepaald gebied, zegt Daniël Van Temse van Het Vlaamse Kruis vzw. 'Meestal is dat de dichtstbijzijnde maar soms kan er ook een ziekenwagen van op een verdere locatie vertrekken om geen blinde vlek te krijgen in de beschikbaarheid.'

Update : ondertussen zijn de tarieven aangepast en is de zaak opgelost voor jan Torfs.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto