Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herenthout, eerste gemeente met provinciaal Groen Hoekje

Via het project ‘Groene Hoekjes’ brengt de provincie Antwerpen groen, verkoeling, sociale economie en buurt samen in 6 steden en gemeentes. Boechout, Brasschaat, Duffel, Herenthout, Turnhout en Zandhoven ontharden en vergroenen verschillende locaties tot Groene Hoekjes.

 Dit gloednieuwe provinciale project zet in op e en veilig klimaat in gemeentes dankzij snelle en eenvoudige ingrepen.  

Wat zijn Groene Hoekjes?

Groene hoekjes zijn kleine stukjes ongebruikte verharding die makkelijk te vergroenen zijn zoals straathoeken, plekken onder bomen en stukjes voetpad. De partners toveren deze om tot verkoelende plekken op warme dagen en ze zorgen ervoor dat regen makkelijk in de bodem kan sijpelen. Het is een eenvoudige manier om meer groen in het straatbeeld te brengen.  

 “2024 is een proefjaar waarin we Groene Hoekjes laten groeien in zes gemeentes. Na een evaluatie lanceren we in 2025 de Groene Hoekjes in alle gemeenten van de provincie Antwerpen want elke ontharde vierkante meter is een stap dichter bij de ambitieuze doelen uit ons klimaatplan Plan Vandaag", klinkt het.  

 

Deelnemende gemeentes 

De gemeente Herenthout heeft als eerste gemeente het ontwerp goedgekeurd. 

We starten deze winter al met de werken. Zo zal het maatwerkbedrijf de parking aan onze begraafplaats ontharden en vergroenen. Het ontwerp ziet er veelbelovend uit”, reageert Stefanie Vrins, schepen van ruimtelijke ordening, trots. “Ook volgende legislatuur blijven we volop de vergroenings- en onthardingskaart trekken.”

In het ontwerp krijgen de bestaande lindebomen in de toegangsdreef ruimte door stukken te ontharden. De plantvakken die in de plaats komen, worden iets lager aangelegd om bij hevige regenval de regen op te vangen en in de bodem te laten sijpelen. De plantvakken zullen bestaan uit inheemse planten en de gevel van het mortuarium wordt vergroend met klimplanten.   

“Door te kiezen voor bloemrijke elementen brengen we meer kleur en leven én trekken we vogels en vlinders aan. Zo dragen we niet alleen bij aan een klimaatveilige toekomst, maar ook aan het welbevinden van bezoekers en omwonenden. Dit is opnieuw een stap vooruit in de realisatie van het masterplan voor een groene begraafplaats”, vertelt Willy Torfs, schepen van milieu in Herenthout.

De ontwerpen voor de Groene Hoekjes in Boechout, Brasschaat, Duffel, Turnhout en Zandhoven worden nog volop bijgestuurd zodat ze voldoen aan alle vereisten voor de goedkeuring.  

 

Een unieke samenwerking 

Het bijzondere aan deze trajecten is dat de provincie de deelnemende gemeentes ontzorgt. De lokale besturen kiezen de locatie en vervolgens begeleidt de provincie de gemeentes met haar jarenlange ervaring en expertise in ontharding en vergroening. 

Dankzij een speciale raamovereenkomst moeten de lokale besturen geen openbare aanbesteding doen. Dit maakt het traject erg efficiënt.  

 

Sociale economie als motor 

Een andere succesformule van dit traject is de samenwerking met sociale economie. Een aannemer uit deze sector neemt het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud op zich gedurende twee jaar. De provinciale experts staan hen met raad en daad bij om ervoor te zorgen dat het Groene Hoekje biodivers is en voldoende ruimte biedt voor waterinfiltratie.  

planvandaag.be/groene-hoekjes

Deel dit artikel