Samen met heel wat andere Kempense gemeenten wil ook lokaal bestuur Herenthout werk maken van een rookvrije generatie.

Dankzij de samenwerking zullen kinderen in de hele regio op al de plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken.

Want zien roken, doet roken.

Om mensen te sensibiliseren, zijn aan de verschillende speeltuintjes en scholen in gemeente Herenthout borden geplaatst. Deze geven het signaal dat dit een rookvrije plaats is. Het is geen jacht op de rokers, maar we willen met z'n allen een gezondere leefomgeving creëren voor de kinderen.

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een verslaving.

En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Als kinderen een andere norm over roken aanleren, zullen ze minder snel geneigd zijn om later zelf een sigaret op te steken, zo blijkt uit onderzoek.

Toch wordt er vandaag nog altijd gerookt op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, zoals speeltuinen, sportterreinen en schoolomgevingen. De beweging "Generatie Rookvrij" vraagt dat roken niet meer gebeurt in het zicht van kinderen.

Zo krijgen kinderen het goede voorbeeld en beschermen we hen tegen tabaksverslaving. De bedoeling is dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken.
Meer informatie op www.generatierookvrij.be