Morgen zaterdag 14 mei wordt de Internationale dag van de Fair Trade gevierd. Die dag heeft de gemeente Herenthout extra aandacht voor eerlijke handel, handel met oog voor mens én planeet.

Daarom organiseert de GROS (Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking) een info- en verkoopstand met Fair Trade producten op de Lentedrink van de gemeente op zondag 22 mei.

'We streven hiermee naar een eerlijk loon en goede werk- en milieuomstandigheden voor de boeren en producenten wereldwijd. Bovendien verwelkomen ze ook de gemeente Hulshout in hun groeiende gemeenschap van Vlaamse én nationale FairtradeGemeenten.

200E FAIRTRADEGEMEENTE

Mooi nieuws op de Internationale Dag van de Fair Trade: voortaan draagt Hulshout de titel van FairTradeGemeente. Herenhout is trots om een 200ste collega-gemeente mee aan boord te krijgen.

Herenthout draagt de titel van FairTradeGemeente al sinds 2012. Sindsdien slaan we met verschillende actoren de handen in elkaar om de titel te behouden: het lokaal bestuur, scholen, organisaties, handelaren, vrijwilligers, verenigingen ... Met mooie resultaten als gevolg.

FAIRTRADEGEMEENTE HERENTHOUT VOLDOET AAN 6 CRITERIA

In Herenthout zetten we ons als FairTradeGemeente in voor een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving. We streven hierbij naar een eerlijk loon en goede werk- en milieuomstandigheden voor boeren en producenten wereldwijd. Zo versterken we de familiale landbouwer in het buitenland én de duurzame lokale producent dichter bij huis.

Door te voldoen aan 6 criteria draagt Herenthout zijn steentje bij:

1. Ons lokaal bestuur ondertekende een resolutie waarin ons engagement werd vastgelegd. We maken ons aankoopbeleid eerlijk, waarbij minstens twee eerlijke producten worden aangekocht, waaronder koffie.
2. In Herenthout zijn er heel wat horeca- en handelszaken waar inwoners minstens twee eerlijke producten kunnen vinden.
3. Lokale scholen, bedrijven en verenigingen communiceren naar hun leerlingen, medewerkers en leden over het belang van eerlijke handel.
4. De gemeente zet zijn communicatiekanalen in om het verhaal van eerlijke handel te verspreiden.
5. We hebben een actieve vrijwilligersgroep die events organiseert, bedrijven, scholen, handelaars etc. aanspreekt. Deze groep krijgt steun van ons gemeentebestuur.
6. En tenslotte wordt er een verbinding gemaakt met lokale acties, organisaties en producten die lokale duurzame voeding produceren en promoten.

VLAANDEREN KOPLOPER FAIRTRADETOWNS WERELDWIJD

Herenthout is er trots op om deel uit te maken van een internationaal netwerk van meer dan 2.000 Fair Trade Towns verspreid over 30 landen.

Vlaanderen staat met zijn 200 FairTradeGemeenten op een totaal van 300 steden en gemeenten helemaal bovenaan de lijst met hoogste verhouding eerlijke gemeenten. Vlaanderen is met zijn 66.6% eerlijke gemeenten effectief de eerlijkste regio ter wereld.