Het schrijven is auteur Frans Schellekens (echte naam Francis Schellekens) van jongs af ingegeven. Hij maakte als student in de lagere school zijn eerste stukjes, hierin gesteund door zijn leraren.
Later schreef hij als freelance reporter heel wat ingrijpende artikels over diverse onderwerpen in kranten en regionale weekbladen. Zo werkte hij samen met Walter Van den Broeck bij De Gazet van Turnhout en de Streekkrant, die zijn werk zeer apprecieert. Of het nu ging over een toneelstuk of de plaatselijke muziekband, steeds zat er melancholiek en pure heimat in zijn schrijfsels.
Gewaardeerd bij Lutgard Simoens
Hij schreef ook in tijdschriften en weekbladen. In het programma van Lutgard Simons werden enkele van zijn gedichten voorgedragen op Radio 2, met veel succes. De auteur werd gelauwerd in diverse poëziewedstrijden en van hem verschenen verschillende werken in verzamelbundels.
In Kasterlee was hij lid van de heemkundige culturele kring en in Herenthout was hij gedurende lange jaren bestuurslid van de cultuurraad.
Van zijn hand verschenen, 'De Stille Kracht' en 'De lange reis', en 'Een stil moment van geluiden', drie dichtbundels en 'Dotje en haar vrienden,' een bundel met kinderverhalen in 1995. Hierin beleeft een klein meisje avonturen die de natuur helpen te verbeteren.
Steeds is de Kempense natuur nooit ver weg in zijn werk. Hij schuwt nooit de diepe kracht van woorden om deze te laten ontluiken tot mooie metaforen.
Als een van de eersten in quarantaine
Frans Schellekens werd geboren en groeide op in Vosselaar. Samen met zijn vrouw Jaqueline uit Herenthout was hij in februari bij de eerste Belgen die kennismaakten met het Covid-19-virus.
Met het cruiseschip De Westerdam waren ze op reis in Azië, maar ze mochten nergens meer aanleggen. Eindelijk terug in eigen land moest het paar in Herenthout als een van de eerste Belgen tien dagen in quarantaine.
Longkanker inspiratie voor boek 'Het verdict'
Maar dat was nog niets vergeleken met wat Frans enkele jaren geleden overkwam, namelijk longkanker. Hij schreef er tijdens zijn verplichte isolering het boek 'Het Verdict' over, het verhaal van een man die van longkanker geneest.
"Ik ben een ervaringsdeskundige", klinkt het bij de auteur. "Toen ik in 2016 zelf longkanker kreeg kwam dat hard aan.Het was een bom die ontplofte, vandaar ook de titel: Het verdict. Je moet weten dat amper 7% van de patiënten die de diagnose van longkanker krijgen kunnen geopereerd en bestraald worden. Ik heb geluk gehad, mijn longspecialist heeft me kunnen redden."
Combinatie van fictie en non-fictie
"Ik heb mijn ervaringen verwerkt in een boek dat fictie en nonfictie combineert. Ik maak gebruik van een fictief personage, een zaakvoerder van een groot bedrijf. Hij trekt op economische missie met de overheid, en krijgt dan te horen dat hij longkanker heeft.
Een zwaar begin van het boek, maar hij zal het uiteindelijk overleven." Dat was een tip van mijn dochter. Toen ik aan het schrijven was verzuchtte ze: 'Ge gaat die mens toch niet laten doodgaan...' Een raad die ik ter harte genomen heb."
Waarschuwing
"Ik wil de mensen waarschuwen om te stoppen met roken, ik deed het zelf achttien jaar geleden. Ik werk mee aan de Stichting tegen Kanker, afdeling Levensloop Neteland. Ik hoop met mijn boek veel mensen te doen inzien dat er steeds hoop is.
Ook al is de mistlaag zo dik, daar achter schijnt de zon."
Het boek 'Het verdict' is voor de lezers van SeniorenNet hier verkrijgbaar aan de kortingprijs van € 15,00 (normaal € 17,50) met bovendien gratis verzending.
In deze webshop vind je nog andere boeken in verschillende genres met korting.