Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herfstvaccinatiecampagne corona gaat van start

booster

Vandaag start in een 80-tal vaccinatiecentra in Vlaanderen de herfstvaccinatiecampagne tegen het coronavirus.  

De campagne start prioritair met de vaccinatie van de 65-plussers, mensen met een verzwakte immuniteit en zorgverleners. Voor die groepen is de vaccinatie aanbevolen.

Aan de andere groepen wordt ze aangeboden. Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Hilde Crevits brengt vanmorgen een bezoek aan het vaccinatiecentrum Thor in Torhout en zal er de vele professionelen en vrijwilligers prijzen die opnieuw paraat staan om de herfstvaccinatiecampagne vlot te laten verlopen.

De vaccinatiecentra met de vele medewerkers en vrijwilligers hebben van onze Vlaamse vaccinatiecampagne tot op heden een succes gemaakt. We doen nu opnieuw een beroep op hun professionaliteit, gedrevenheid en vriendelijkheid. We zijn deze mensen heel dankbaar en zijn blij dat ze ook voor deze herfstvaccinatiecampagne opnieuw paraat staan.” Hilde Crevits

Bij de start van de herfstvaccinatiecampagne vandaag zijn er voor Vlaanderen 1,3 miljoen aangepaste vaccins beschikbaar. De volgende weken komen er nog nieuwe leveringen. Er zijn intussen ruim 1,6 miljoen mensen uitgenodigd.

Deze week zijn er bijna 340.000 bevestigde prikken met het aangepaste vaccin. Eerst komen de prioritaire groepen aan bod: de 65-plussers, mensen met een verzwakte immuniteit en zorgverleners. Voor hen is vaccinatie aanbevolen. Aan de andere groepen, die ook stapsgewijs uitgenodigd worden, wordt het vaccin aangeboden. 

Voor 55% van wie een uitnodiging kreeg, staat op dit moment een vooraf gemaakte afspraak ingepland. Meer dan de helft van de aangeschreven personen heeft dus al positief gereageerd. Voor de vaccinatiecentra waar mensen zelf een afspraak moeten maken en zelf een concrete afspraakdatum moeten kiezen en vastleggen is dat 38%.

Dat laatste percentage zal nog toenemen omdat mensen soms wat langer wachten met het maken van een concrete afspraak. Bij de prioritaire groep “65+” heeft al 64% gereageerd en ligt de afspraak voor vaccinatie ook al vast.

Alles samen gaat het om ongeveer 4,5 miljoen burgers die de kans krijgen voor begin november gevaccineerd te worden. Er kunnen tot 800.000 prikken per week worden toegediend in Vlaanderen.

Eind oktober wordt er geëvalueerd of we kunnen overgaan naar een capaciteit van 400.000 prikken per week.

Het RESTORE consortium, een samenwerking tussen onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Namen, Gent, Brussel, Leuven, Antwerpen en Hasselt, voorspelt voor het najaar opnieuw een toename van het aantal besmettingen en toont daarbij aan dat de herfstvaccinatie een belangrijke dam biedt tegen hospitalisatie. 

Leveringen

Zowel Pfizer als Moderna bevestigen intussen de leveringen van de aangepaste vaccins. Op 7 september werden ruim 1 miljoen aangepaste vaccins van Pfizer geleverd, in dezelfde week ook nog eens bijna 300.000 aangepaste vaccins van Moderna. Dat betekent dat er bij de start van de vaccinatiecampagne 1,3 miljoen aangepaste vaccins zijn. In de week van 12 september worden nog eens 1,4 miljoen aangepaste vaccins verwacht en ook de weken nadien volgen nog leveringen. Foto Pfizer.

Uitgebreide informatie vindt u ook op laatjevaccineren.be

booster

Deel dit artikel