Aan het Natuurpuntbezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout is het afgelopen jaar de 'vijver van Jefke' volledig heringericht. De vijver sluit nu aan op de Grote Nete zodat hij niet meer droog valt en vissen vrij in en uit kunnen zwemmen.

Hopelijk zal de vijver op termijn ook gebruikt worden als paaiplaats. Om dit op te volgen is in december een monitoring opgestart.

In de molenvijver of de 'vijver van Jefke' werd het slib verplaatst zodat gedeeltelijk een diepere en properdere waterkolom ontstond.

Er werden ook twee grote, open aansluitingen gemaakt met de Grote Nete zodat de vijver niet meer droog valt en vissen vrij in en uit kunnen zwemmen en deze kunnen gebruiken als paaiplaats.

Om te zien of dit ook effectief gebeurt, werkt Natuurpunt samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Zij gaan onderzoeken of volwassen kwabalen uit de Grote Nete de verbinding met de vijver gebruiken om te gaan paaien.

De periode voor de voortplanting van deze kabeljauw uit zoet water valt rond de periode wanneer het water op z'n koudst is. De dieren trekken dan naar ondiep water in de vallei om daar eieren te leggen.

Het INBO heeft fuiken op maat gemaakt om de vissen te kunnen onderscheppen wanneer ze door de buizen zwemmen.

Tussen 21 december 2020 en 29 januari 2021 werden de fuiken door enkele enthousiaste vrijwilligers drie keer per week bekeken. De gevangen dieren werden gemeten en gewogen en deze gegevens werden door INBO geregistreerd.

De monitoringactie is inmiddels afgelopen. Naast vier kwabalen, werden ook een bittervoorn, een riviergrondel, een karper en een stierkikkerlarve gevangen. Dat de dieren de weg vonden naar de vijver is alvast een opsteker.

Of kwabalen of andere vissen de vijver effectief als paaiplaats zullen gebruiken zal INBO later in het voorjaar onderzoeken door actief op zoek te gaan naar vislarven.

De werken werden gefinancierd door LIFE+ Grote Netewoud, een Projectsubsidie Natuur Bels Broek en Heide en het Visserijfonds van het Agentschap voor Natuur en Bos en de monitoring gebeurt in samenwerking met INBO.

Foto (c) Katelijne Bohy