Vanaf maandag 5 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer werken uit op het kruispunt van de Retiebaan (N118) en de Castelsebaan in Geel. Het kruispunt wordt heringericht met verkeerslichten, nieuwe fietspaden, fietsoversteekplaatsen en afslagstroken. Die ingrepen zullen het kruispunt aanzienlijk veiliger maken, in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers. Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer op de Retiebaan mogelijk.

Werken in 2 fasen

De werken voor de herinrichting van het kruispunt starten op maandag 5 augustus en duren tot en met vrijdag 25 oktober. Ze verlopen in 2 fasen, waarbij telkens aan één kant van de Retiebaan gewerkt wordt. De zijstraat aan die werfkant wordt tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

Hinder tijdens de werken

  • Van 5 augustus tot en met 20 september wordt gewerkt aan de kant van de Castelsebaan. Er blijft doorgaand verkeer mogelijk op de Retiebaan tussen Geel en Retie. De ontsluiting van de Castelsebaan van en naar Mol gebeurt via de Europawijk (ook voor fietsers).
  • Van 23 september tot en met 25 oktober bevindt de werf zich aan de kant van Sas 7. Er blijft doorgaand verkeer mogelijk op de Retiebaan. De ontsluiting voor plaatselijk verkeer tot 3,5 ton gebeurt langs Sas 7. Zwaar verkeer van meer dan 3,5 ton kan tijdelijk gebruikmaken van de private weg van het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN.

Tijdens de werken is er op de Retiebaan maar één rijstrook beschikbaar ter hoogte van de werf. Tijdelijke verkeerslichten zullen daar beurtelings verkeer mogelijk maken.

Fietsers worden voor de werfzone via een oversteekplaats aan de verkeerslichten naar een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad gebracht aan één kant van de baan.

Een jaar later

De herinrichting van het kruispunt van de Retiebaan en de Castelsebaan was aanvankelijk gepland voor 2012, waardoor ze zou samenvallen met andere infrastructuurwerken in de Castelsebaan om zo de duur van de werken zo kort mogelijk te houden. Om budgettaire redenen heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de herinrichting van het kruispunt evenwel met een jaar moeten uitstellen.