Op dinsdag 11 maart 2014 worden er vanaf 9 uur in de voormiddag nieuwe kunstnesten voor huiszwaluwen opgehangen op Heist-Station. Dit is een project van de Heilig-Hartscholen, Regionaal Landschap Rivierenland vzw en de gemeente Heist-op-den-Berg. Voor de uitvoering van dit project zal een hoogtewerker van de brandweer worden ingezet. Er wordt verzameld aan de oude parochiezaal, Heilig Hartstraat 3.

Wat is het probleem?

De Heilig-Hartscholen gaan in de Biekorfstraat een nieuw schoolgebouw plaatsen om alle leerlingen samen te brengen op één locatie. Hiervoor moet het huidige gebouw aan de Biekorfstraat gesloopt worden. Onder de kroonlijst van de oude schoolgebouwen is echter al enkele decennia een kolonie huiszwaluwen gevestigd. De 18 zwaluwkoppels die hier nestelen, moeten dan ook verhuizen. De Heilig-Hartscholen, Regionaal Landschap Rivierenland vzw en de gemeente Heist-op-den-Berg sloegen de handen in elkaar om de zwaluwen een nieuwe thuis te geven. Op deze manier willen we de huiszwaluwen, een beschermde diersoort, blijven verwelkomen in Heist-op-den-Berg. Er worden nieuwe kunstnesten opgehangen aan de oude parochiezaal in de Heilig-Hartstraat, en op twee locaties langs de Mechelsesteenweg (aan apotheek Mortelmans en het OCMW-huis).

Welke acties worden er gepland?

-       Op 11 maart 2014 worden er kunstnesten en mestplankjes gehangen. Beide worden gratis ter beschikking gesteld door Regionaal Landschap Rivierenland vzw.

-       Na de paasvakantie geeft Regionaal Landschap Rivierenland vzw in de basisschool van het Heilig-Hartcollege een zwaluwworkshop aan de leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar, met een bijbehorende zwaluwtentoonstelling.

-       Er zal een flyer worden bedeeld in de omgeving van de school met een oproep om bijkomende locaties voor de huiszwaluwen ter beschikking te stellen.