Voor de correctionele rechtbank van Leuven is dinsdag de inleidende zitting overgedaan in het proces tegen een door twee undercoveragenten opgerolde drugsbende met vertakkingen tot bij de Hells Angels in Brazilië. De herneming van het eerder afgevoerde proces werd vastgesteld voor twee volle zittingsdagen in juni.

Vanuit café De Hoef in Schaffen bij Diest, uitgebaat door twee van de beklaagden, zette een veertienkoppige bende een netwerk op voor de verkoop van cocaïne, amfetamines, xtc en cannabis van eigen teelt op plantages in Halen en Maldegem.

Tussen januari 2012 en april 2014 brachten ze honderden kilo's aan de man. Onder hun cliënteel bevonden zich de undercoveragenten Mike en Jack, die opereerden vanuit een hotelkamer in Antwerpen.

Dat leidde op 4 april 2014 tot een huiszoeking in Zelem, deelgemeente van Halen, en de aanhouding van de verdachten.

Het proces voor de Leuvense rechtbank startte op 17 maart 2015 en kende een woelig verloop omdat de vijftien advocaten van de verdediging de undercoveragenten wilden laten getuigen. Dat werd op 2 juni 2015 door de rechtbank afgewezen. De undercoveragenten waren beducht voor represailles en vreesden zelfs voor hun leven.

Het openbaar ministerie vroeg zes jaar cel voor Alain C. uit Brugge, "een handelsreiziger in drugs", en Philippe D. uit Gent. Tegen Koen G. uit Diest en Harold W. uit Tessenderlo werd vier jaar cel gevorderd.

De andere medeplichtigen uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen riskeerden celstraffen van zes maanden tot drie jaar. Drie beklaagden werden op 14 november 2017 in een afgesplitste zaak door de Leuvense correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot vijftien maanden.

Na een discussie over een andere afsplitsing van het dossier werd de rechtbank op 15 mei 2018 gewraakt. Daardoor kwamen de vorderingen van het parket tegen de elf resterende leden van de drugsbende te vervallen.

De opening van de debatten van het tweede proces op 22 januari van dit jaar voor een anders samengestelde zetel van de Leuvense rechtbank draaide uit op een sisser.

De advocaten stelden vast dat het parket geen nieuwe dagvaarding had opgesteld, zoals de procedure voorschrijft.De rechtbank wraakte het openbaar ministerie, waardoor de behandeling niet kon plaatsvinden.

Het Leuvense parket deed het huiswerk heel snel over, maar liet zich ruim een maand later betrappen op een nieuwe vergetelheid. De inleidingszitting werd vroegtijdig afgebroken omdat het openbaar ministerie één betrokken partij niet correct gedagvaard had.

Daarom moest de inleidende zitting vandaag/dinsdag overgedaan worden. De voorzitster van de rechtbank informeerde bij aanvang voor de zekerheid of alle partijen inmiddels een dagvaarding ontvangen hebben.

Na het bepalen van de conclusietermijnen werd de behandeling ten gronde vastgelegd op 18 en 25 juni. Daarvoor worden twee volle zittingsdagen uitgetrokken. Verjaring is nog niet in zicht, maar de advocaten gaan wel een overschrijding van de redelijke termijn pleiten.

Ze gaan ook opnieuw vragen om de undercoveragenten te laten getuigen. "Dat kan desnoods anoniem, bijvoorbeeld met een videoconferentie", stellen ze. (Belga)