Meer hernieuwbare energie is cruciaal om de klimaatdoelstellingen te halen. Voor de Kempense bedrijven die actief zijn in deze sector, is het echter niet gemakkelijk om technologisch geschoolde medewerkers te vinden.

Daarom start KempENergiek in samenwerking met HT2O (secundaire STEM school in Turnhout) in het schooljaar 2021-2022 met avondsessies over verschillende hernieuwbare energietechnieken.

De sessies richten zich op studenten technologisch onderwijs, volwassenen en opleiders.

"Tijdens de sessies krijg je een korte introductie over de techniek én meer info over wat een technische job in de hernieuwbare energiesector allemaal inhoudt", vertelt Koen Van de Brande, één van de bezielers van KempENergiek

"De eerste sessie gaat door op donderdagavond 18 november en zal het thema warmtenetten behandelen, dit wordt gegeven door de specialisten van Kelvin Solutions uit Turnhout.

Kelvin Solutions is in Vlaanderen een pionier in het ontwikkelen van warmtenetten. Aan de deelnemers zal heel inzichtelijk worden uitgelegd hoe warmtenetten werken en wat een job in deze sector juist omvat", vult Willem Janssens aan.

Een week later, op woensdagnamiddag 24 november bezoeken de deelnemers van de KempENergiek sessie een operationeel warmtenet in Mortsel, waar de restwarmte van Afga Gevaert wordt gebruikt om particuliere woningen van verwarming en warm water te voorzien.

Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee en voorzitter van Streekplatform Kempen, zal de eerste sessie op 18 november inleiden met een voordracht over de noodzaak van de energietransitie.

Op 10 februari 2022 staat dan een tweede KempENergiek sessie gepland, gevolgd door een werfbezoek een week later. Deze sessie gaat over ondiepe geothermie en wordt verzorgd door GEBO uit Dessel, een vaste en sterke Kempense waarde in de wereld van putboringen.

Later volgen nog meer KempENergiek sessies over andere onderwerpen.

De KempENergiek sessies gaan door op de HT2O-campus aan de Kempenlaan 36 in Turnhout en je kan je tot 1 week voor de sessie inschrijven via www.ht2o.be . Doorklikken naar "KempENergiek sessies".

"We gingen heel graag in op de vraag van KempENergiek" zegt Jan Roels, directeur van HT²O. "We zijn drie jaar geleden met deze nieuwe school gestart om een antwoord te bieden op de stijgende vraag naar technologische profielen. Daarnaast dragen we duurzaamheid hoog in ons vaandel.

We moeten onze jongeren leren hoe ze mee kunnen bijdragen aan een duurzame maatschappij, Hernieuwbare energie hoort daar uiteraard bij."