De Rode Duivels spelen zaterdag om 18u tegen Argentinië in de kwartfinales van het WK. Ze versloegen de USA na superspannende verlengingen en een wedstrijd met zeker 15 open Belgische kansen.  De Bruyne en Lukaku mogen zich de helden van de natie noemen.  Overal ten lande werd tot laat in de nacht gevierd, ook op een bomvolle Markt in Herentals, zo'n 2500 fans. Er kwamen zelfs USA-supporters mee feesten (foto).

België snoerde de criticasters, die het spel in de groepsfase niet overtuigend vonden al in de eerste minuut de mond.  Ook na de rust werd Amerika overspoeld door Belgische aanvalsgolven. De munitie van de Duivels leek onuitputtelijk, maar steeds weer lag Howard in de weg.  De lawine aan kansen van de Belgen nam bijna lachwekkende proporties aan, maar bijna gingen ze nog voor de verlengingen alsnog de boot in.

Verlengingen niet goed voor hartlijders

Wat ervoor niet lukte, lukte met de verse Lukaku wel. Na een corner schuimde hij de rechterflank af. Zijn voorzet werd wel onderschept, maar De Bruyne nam over. Howard moest het hoofd buigen voor zijn gekruist schot. Lukaku kreeg een zee van ruimte om te hotsen, botsen en draven. Howard lag op een schot van Mirallas voor de elvendertigste keer in de weg, maar na de 2-0 van Lukaku, op voorzet van De Bruyne, leken de Amerikaanse boeken helemaal dicht te kunnen.

Niets was minder waar. De tweede verlenging was bijna volledig voor de Amerikanen. Op een diepe boogbal raakte Alderweireld invaller Green kwijt en die vond de ruimte naast Courtois.  Green snoepte zo het record van jongste doelpuntenmaker op dit WK af én het gaf de VS de extra boost die de Belgen wel konden missen als kiespijn.  Het was nog een aantal keer pompen of verzuipen, maar het waren de Amerikanen die verzopen. (vt)

Speelschema WK kwartfinales dit weekend :

Vrijdag 4/7 

Om 18.00u :  Frankrijk - Duitsland (in Rio de Janeiro)

Om 22.00u :  Brazilië - Colombia (in Fortaleza).

Zaterdag 5/7

Om 18.00u :  Argentinië - BELGIE  (in Brasilia), live op groot scherm Grote Markt Herentals.

Om 22.00u  :  Nederland - Costa Rica  (in Salvador), live op groot scherm Grote Markt Herentals.  Nadien party met DJ Jelte van The Nasty Dj's.

Voor de eerste keer in de historie van het WK voetbal hebben alle groepswinnaars van de voorronde zich geplaatst voor de kwartfinales. België (2-1 tegen Verenigde Staten na verlenging) was dinsdagavond de achtste en laatste nummer 1 van de poulefase die zich verzekerde van een plaats bij de laatste acht. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika gingen zeven groepswinnaars door naar de kwartfinales. Destijds sneuvelde de Amerikaanse ploeg als poulewinnaar in de achtste finales.

Foto's Johan Temmerman / Nnieuws / en Thibaut Courtois.