Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Heropening bibliotheek en De Bus Heist

Bib

Na een maand sluiting openen de bib en De Bus van Heist-op-den-Berg op woensdag 12 oktober opnieuw hun deuren. Er is hard gewerkt en veel veranderd.

 1. Samenwerkingsverband regiobib Rivierenland: nieuw reglement

Vanaf 12 oktober wordt de Heistse bib lid van regiobib Rivierenland. Wat betekent dat voor de bibgebruiker?

  • Je bent als lid van de Heistse bib ook lid van de zeven andere Rivierenlandbibliotheken (Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Nijlen, Putte, Sint-Katelijne-Waver).
   In alle bibliotheken geldt hetzelfde reglement.
  • Jaarlijks lidgeld bedraagt 5 euro (of 1 euro met vrijetijdskaart) vanaf 18 jaar.
   Dat was voordien 6 euro (of 1,20 euro met vrijetijdskaart).
  • Per abonnement kan je 15 materialen uitlenen.
   Dat blijft hetzelfde.
  • Standaardleentermijn is 4 weken.
   Dat blijft hetzelfde.
  • Verlengen kan één keer voor 4 weken.

De totale leentermijn bedraagt dan maximaal 8 weken.

Dat waren voordien maximaal 15 weken.

  • Je kan tegelijk 3 reservaties maken.
   Dat waren voordien 5 reservaties.

De samenwerkende bibliotheken engageren zich om hun aanbod beter op elkaar af te stemmen en toegankelijker te maken voor een groter publiek. Samenwerking maakt ook projecten mogelijk die je als bib alleen niet aankan. De Heistse bib wil, als grootste bibliotheek binnen Rivierenland, stevig mee aan de kar trekken.

 1. Een Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS), met Wise

Alle Vlaamse en Brusselse bibliotheken zijn (bijna) verenigd in één bibliotheeksysteem. Die onderneming startte al in 2018. Vanaf 12 oktober is ook de bib van Heist-op-den-Berg lid van die club.

De nieuwe bibliotheeksoftware ‘Wise’ is voortaan in alle bibliotheken hetzelfde. Dat biedt heel wat voordelen:

  • Meer processen gebeuren automatisch (bijvoorbeeld reservaties, herinneringsmails, …). Zo komt er voor bibmedewerkers meer tijd vrij om inhoudelijk bezig te zijn met de bibliotheekwerking (leesplezier promoten, inzetten op digitale educatie, …)
  • De zelfuitleenbalies krijgen meer mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld je openstaande kosten raadplegen.
  • Door de schaalvergroting in EBS kunnen bibliotheken kosten lager houden: diensten die onze bib vroeger moeilijk alleen kon ontwikkelen, worden wel haalbaar. Professionals uit de verschillende bibliotheken werken samen om de werking te verbeteren.
 1. Vernieuwingen bibgebouw, aanbod en collectie

Eerder dit jaar kreeg de buitenzijde een grondige opfrissing: de muren werden gereinigd en de ramen geschilderd. Afgelopen maand was de binnenkant aan de beurt.

We staken de afdeling Muziek en Beeld in een nieuw jasje. De cd-collectie maakte plaats voor meer en modernere muziekbeleving. De afdeling wordt het decor voor Oorverwarmers, een reeks van vier muzikale avonden over Leonard Cohen, het Brussels Jazz Orchestra, Paul Michiels en filmmuziek.

Er kwam ook een nieuwe vloer in de volwassenenafdeling. En dat was nog niet genoeg: omdat we de rekken toch moesten verplaatsen, verbeterden we de opstelling in de volwassenenafdeling. Door de nieuwe doorgangen in de lange rijen is er nu meer lichtinval. Het enige nadeel: het is misschien opnieuw even zoeken naar jouw favoriete auteur …

Het bibteam staat voor je klaar om je alle vernieuwingen te laten ontdekken. Kom langs in de bib of De Bus en vraag gerust een woordje uitleg. Alle veranderingen zijn gebundeld in een nieuwe infofolder, vraag ernaar bij je volgend bib- of Busbezoek.'

heist-op-den-berg.bibliotheek.be

Bib

Deel dit artikel