Vanaf zondag 2 maart (van 14 u. tot 18 u). : heropening van het Heemmuseum op het Kerkplein in Heist-op-den-Berg, met een expo over liturgisch speelgoed.

Gratis toegang!

Jongetjes in mini-kazuifel die ‘misje’ doen,  meisjes die zich amuseren met als nonnetje-in-habijt- verklede poppen,  jongens en meisjes die naast het overbekende doktertje ook nog pastoortje of/en  zuster-overste spelen… Kelkjes, mini-monstransen, miniatuur-altaartjes… 

Vanaf de eerste zondag van maart zal u in het heemmuseum te Heist kennis kunnen maken met een kinderwereld die we ons heden nog nauwelijks kunnen voor de geest halen.  Naast het “mis-spelen” dat waarschijnlijk wel het populairste spel moet geweest zijn in het zeer katholieke Vlaanderen van toen, bestond het aanbod voor de jeugd in dit Rijke Roomsche Leven ook uit kunstig  geïllustreerde boekjes met “heilige” verhalen, toverlantaarnplaatjes met Bijbelse taferelen,  legpuzzels met gespecialiseerde onderwerpen uit de gewijde geschiedenis…  Vooral de ark van Noë bleek een populair thema te zijn in puzzels en speelgoedkoffers.  Miniatuurarken met bijhorende dieren, eerst in hout en later ook in plastiek, zoals deze van Playmobil, hielden zelfs verbazend lang stand.

Bordspelen genre Sanctus ( over het leven van heiligen)  en De Grote Bijbel-Quiz zullen hier en daar ook nog wel op zolder liggen.  Religieus getinte kaartspelen, bijvoorbeeld Bijbelse kwartetten, maar ook missie-ganzenborden en processiespelen met kartonnen figuren,  lilliputter-biecht- en –preekstoeltjes, blokkendozen waarmee je rustig een kerk kon bouwen…

Een eigenzinnige selectie uit dit alles vind je op deze hoogst pittoreske erfgoedtentoonstelling. “Geloof het of niet: speelgoed!” dompelt u onder in hetgeen niemand onder de 65 zich vandaag nog voorstellen kan…!