Tijdens de herfstvakantie reizen schepen van Cultuur Kathleen Helsen (CD&V) en een groep Herseltse gemeenteraadsleden naar Berbesti in Roemenië. Het is de eerste keer dat de gemeenteraadsleden Berbesti bezoeken.

Op de agenda staat een evaluatie van de samenwerking tussen de Roemeense stad en Herselt.
 
Sinds 2004 bouwt het gemeentebestuur van Herselt samen met het Herselts Uitwisselingsteam (HUT) een uitwisseling uit met Berbesti. Aanvankelijk lag de focus op het jongerenproject. Intussen reikt de samenwerking verder: tot de scholen, de vrouwenbewegingen, de bouw van een gemeenschapshuis en nauwe contacten met de gemeentebesturen.
 
Als motor van het project trekt schepen Kathleen Helsen samen met zes gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen, de cultuurbeleidcoördinator en de stedenbouwkundige van zaterdag 29 oktober tot 1 november naar Berbesti. Eerder waren de burgemeester en gemeenteraadsleden van Berbesti al op bezoek in Herselt. Nu is het de beurt aan de Herseltse gemeenteraadsleden om hun Roemeense collega’s te bezoeken.
 
Kathleen Helsen: “Het opzet is om samen met onze collega’s in Berbesti onze samenwerking te evalueren en nieuwe lijnen uit te zetten voor de volgende jaren. Het is enorm boeiend om van elkaar te leren. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst even goed en nauw kunnen samenwerken.”
 
Naast de ontmoeting met de Roemeense gemeenteraadsleden, staat ook een kennismaking met Berbesti op het programma: o.m. met de verschillende wijken in de stad, de school, de mijnsite, de vrouwenbeweging.