Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land heeft Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, cijfers vrijgegeven over het aantal besmettingen per gemeente. Daaruit blijkt dat in onze provincie vooral Herselt en Laakdal, op de grens met de provincie Limburg, zwaar getroffen worden.

De stad Antwerpen kende tot en met maandag 478 besmettingen, het hoogste aantal in Vlaanderen. Dat betekent in verhouding tot het bevolkingsaantal dat bijna één op de duizend Antwerpenaren besmet is met het virus.

Dat is meer dan andere provinciehoofdsteden zoals Gent en Brugge, maar minder dan in Hasselt en Bergen, waar meer dan twee op de duizend mensen besmet zijn.

Binnen de provincie Antwerpen worden Herselt en Laakdal het zwaarst getroffen, met telkens bijna twee op de duizend mensen die besmet zijn. In absolute aantallen gaat het om 28 besmettingen in Herselt en 31 in Laakdal. Ook Puurs-Sint-Amands, Grobbendonk, Berlaar en Sint-Katelijne-Waver kennen een relatief hoog aantal besmettingen.

Dat laatste maakt dat het Imeldaziekenhuis in Bonheiden een van de drukst bezette Covid-19-ziekenhuizen van het land is. Het grote aantal patiënten in die regio kan mogelijk worden verklaard door het feit dat veel families op skivakantie in Noord-Italië waren toen het virus daar uitbrak. (Sciensano)