De herstructurering die maandag aangekondigd werd bij de koekjesfabriek van Mondelèz International in Herentals, en waarbij 200 van de zowat 1.000 banen op de tocht staan, komt onverwacht. Dat zegt vakbondsman Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten) in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront in een reactie. "Dit komt hard aan. De mensen reageren verrast."

De vakbonden gaan zich nu beraden over de volgende stappen, acties zijn niet uitgesloten.

De directie kondigde maandag aan dat drie productielijnen gesloten worden. "Het gaat daarbij dan nog om twee typisch Belgische producten: de Cha-Cha en de Cent Wafer. Die producten zullen extern uitbesteed worden. De derde lijn die gesloten wordt, betreft een van de lijnen voor de Tuc-koekjes", aldus Goossens.

"De directie maakt zich sterk dat ze de ingreep gefaseerd over anderhalf à twee jaar kan opvangen zonder naakte ontslagen, door zoveel mogelijk beroep te doen op SWT (het vroegere brugpensioen, nvdr.)."

De mensen van de vroege ploeg zijn maandagmiddag ingelicht, de mensen van de late ploeg maandagnamiddag. "De mensen reageren verrast, maar ook misnoegd. Zo kregen de mensen van de Cha-Cha-lijn onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. En vandaag moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn", zegt Goossens.

De vakbonden gaan zich nu beraden over de volgende stappen. Acties zijn daarbij niet uitgesloten, klinkt het. (Belga)