U bent hier

'Het aantal vacatures stijgt in Vlaanderen'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
10.11.2020 - 15.48u
Door: Lex Verellen

In oktober 2020 werden meer dan 25.000 vacatures rechtstreeks gemeld aan VDAB. Dat is een stijging tegenover september 2020 met 5,4% toen er bijna 24.000 vacatures gemeld werden.

Dat laat Vlaams minister van Werk Hilde Crevits weten. Op maandbasis is er een sterkere stijging in vergelijking met de periode van twaalf maanden daarvoor. Bedrijven hadden na de eerste lockdown heel snel opnieuw vacatures gemeld.

De tweede coronagolf zal zich ongetwijfeld opnieuw tonen in de werkzoekenden- en vacaturecijfers, maar de stijging van het aantal vacatures in oktober toont de weerbaarheid van onze arbeidsmarkt.

In oktober 2020 werden er 25.217 vacatures gemeld bij VDAB. Dat is een stijging van 5% in vergelijking met september 2020. Toch is dat ten opzichte van oktober 2019 een daling van 8,3%. In de afgelopen twaalf maanden ontving VDAB in totaal 245.731 vacatures.

Ook hier is er een daling van 16,1% in vergelijking met dezelfde periode van twaalf maanden daarvoor. Het is normaal dat er in september en oktober een stijging is na de vakantiemaanden.

De stijging van 5% op maandbasis is wel opmerkelijk hoger dan vorig jaar. In september 2019 waren er 27.427 vacatures en in oktober 27.489, dat was een stijging van minder dan 1%.

De impact van de coronacrisis is niet te onderschatten, maar de stijging in vergelijking met september is goed nieuws, dat toont de veerkracht van onze arbeidsmarkt.

Drie sectoren hebben de afgelopen twaalf maanden meer vacatures gemeld dan in dezelfde periode daarvoor. Het gaat over de primaire sector (+61,3%), de gezondheidszorg (+6,8%) en energie, water en afvalverwerking (+6,7%).

De vacatures bij de openbare besturen (-5,2%) en bij drank, voeding en tabak (-5,4%) ligt iets lager dan in de vorige periode van twaalf maanden, toch behoren die sectoren daarmee tot de beter scorende sectoren.

De andere sectoren lijden nog steeds sterk onder de COVID-19 crisis. Vanuit de horeca en het toerisme bijvoorbeeld zijn de voorbije twaalf maanden meer dan een derde minder vacatures dan in de periode van twaalf maanden daarvoor (-39,8%).

Maar ook andere sectoren als zakelijke dienstverlening (-33,0%), vervaarding van machines en toestellen (-30,0%), informatica, media en telecom (-29,4%) en vervaardiging van transportmiddelen (-25,4%) hebben minder vraag naar personeel.

In de uitzendsector zien we een lichte stijging op maandbasis. In september 2020 waren er 68.077 vacatures in de uitzendarbeid, in oktober 2020 zijn dat er al 72.951. Dit kan een goed teken zijn.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "De lichte stijging in het aantal vacatures is hoopgevend. Het toont vooral de veerkracht en weerbaarheid van onze arbeidsmarkt die duidelijk ook te lijden heeft onder de coronacrisis.

Met de nieuwe verstrengde maatregelen zal de impact op het aantal vacatures opnieuw zwaar zijn. We willen werkzoekenden en gezonde ondernemingen blijven ondersteunen om door deze crisis te geraken.

De komende weken blijven we met VDAB inzetten op een goede match van de vacatures en werkzoekenden. We blijven de situatie op de arbeidsmarkt goed opvolgen."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto