Het Federaal Planbureau waarschuwt voor een mogelijk stroomtekort vanaf november. Dat heeft alles te maken met het stilliggen van 6 van de 7 kernreactoren in ons land. Als het z

over komt, dan kan de overheid beslissen om het afschakelplan in werking te stellen. Gemeenten zullen dan stapsgewijs geheel of gedeeltelijk van het elektriciteitsnet worden gehaald.

Het afschakelplan is een noodplan dat de overheid alleen maar zal inschakelen in "extreme nood", als alle andere maatregelen om het stroomaanbod te verhogen en het verbruik te minderen ontoereikend blijken te zijn.

Black-outs vermijden

Het plan heeft als doel om zogenoemde black-outs te vermijden, om te voorkomen dat heel het land plots zonder stroom zou vallen. Om de afschakeling georganiseerd te laten verlopen, heeft de overheid het land in 8 schijven verdeeld.

Provinciehoofdplaatsen en stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners zijn niet in die schijven opgenomen. In principe wordt de stroom daar dus nooit afgesloten. (Lees verder op VRTNWS)