Het voorbije jaar gingen er in ons land ruim 200 bemande bankkantoren dicht, zo blijkt uit een rondvraag van De Standaard bij de vier grootbanken. Die trend zal zich nog verder doorzetten. "Maar er zullen nog altijd fysieke advieskantoren nodig zijn."

Op een jaar tijd 69 bemande bankkantoren weg bij ING en bij KBC, 38 bij BNP Paribas Fortis en 25 bij Belfius: samengeteld is het al een hele hoop, maar er is niemand die er echt van opkijkt. Een blik op de cijfers die Febelfin, de koepel van de Belgische banksector, in de aanbieding heeft, zegt genoeg: in de voorbije tien jaar zijn er in ons land liefst 2.269 kantoren verdwenen.

Toch zijn hier in vergelijking met andere Europese landen nog veel 'fysieke' kantoren. Ons land telde in 2016 603 bankkantoren per 1 miljoen inwoners, zo toont een internationale vergelijking van Febelfin op basis van gegevens de Europese Centrale Bank (ECB). Enkel Cyprus (639) en Spanje (625) tellen er meer. De Nederlandse banksector is op dat vlak al een pak 'slanker': 102 kantoren per 1 miljoen inwoners.

De beweging naar minder kantoren zal dus alleen maar versnellen. (VRTNWS)