Met gepaste trots stellen Avansa Kempen, beweging.net, Bibliotheek Turnhout, Erfgoed Noorderkempen en Stuifzand 'Het Kempenoffensief' voor.

Het Kempenoffensief is een reeks prikkelende podcasts over verschillende Kempense thema's. Bovendien vinden er ook een heleboel activiteiten plaats die daarop voortbouwen.

"Ooit werd de Kempen door een van haar burgemeesters het Siberië van België genoemd. Maar ook vandaag wordt het nog te vaak als doodse, vergeten, stille uithoek gezien. Zelfs door haar eigen inwoners", vertelt Wannes Van Coillie, sociaal-cultureel werker bij Avansa.

"Het is tijd om als regio uit de schaduw te treden. Daarom zetten we een charmeoffensief op om de Kempen aan de wereld te tonen. We gaan op zoek naar kenmerkende gebeurtenissen of tendensen uit de Kempense geschiedenis, die ook vandaag en in de toekomst nog relevant zijn. Voor onszelf, maar soms tot ver buiten onze regio.

Met dit project nodigen we de Kempenaar uit om onze samenleving vandaag en morgen mee vorm te geven."

De podcasts kan je beluisteren op je favoriete podcastapp.

Vanaf 3 juni staan er vier wekelijkse afleveringen op til.
In het najaar verschijnen er nog eens vier afleveringen, over andere thema's.

Activiteiten

In navolging van de podcasts vinden er ook live activiteiten plaats. "Zo kunnen we dieper ingaan op de vragen en visies uit de afleveringen. Daarvoor rekenen we op heel wat partners. Sociaal-culturele verenigingen, bibliotheken of andere organisaties kunnen de sprekers uit de afleveringen aan een voordelig tarief bij ons boeken of zelf een activiteit voorstellen", vervolgt Wannes.

De eerste activiteit gaat door op 27 juni aan de Begijnhofkerk in Turnhout, waar Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs met journaliste Tine Hens en enkele lokale actoren in gesprek zal gaan over 'wonen in de Kempen'.

4 afleveringen in juni

Deze maand verschijnt er elke week een aflevering:

· Over het nieuwe wonen (vanaf 3 juni)
Open velden, uitgestrekte bossen, charmante dorpen. Het maakte van de Kempen een idyllische plek om te wonen. Maar het platteland staat onder druk. Lintbebouwing, geparkeerde auto's en monotone appartementsblokken ontsieren ons landschap.

Hoe behouden we het dorpse karakter van de Kempen? Willen we dat? En welke nieuwe vormen van wonen kunnen ons daarbij helpen?

· Over gedeelde grond (vanaf 10 juni)
De Kempen was in de Middeleeuwen al een uitzonderlijke regio. Grond was in gemeenschappelijk beheer, zonder bemoeienis van de adel. Kempenaren waren solidair met elkaar en zorgden samen voor het landschap.

Ook vandaag gaan er stemmen op voor een meer collectief beheer van grond, goederen en middelen. Welke lessen zijn er te trekken uit de Middeleeuwse 'commons' voor de Kempense samenleving vandaag en morgen?

· Over eerlijke data (vanaf 17 juni)
We kunnen ons geen leven zonder internet en apps voorstellen. We delen zorgeloos onze foto's, registreren onze sportprestaties en vermijden de files. Vele van deze diensten zijn gratis, in ruil voor onze data. Maar wat zijn onze data waard? En wie heeft er toegang toe?

Volgens VITO kan het anders. Zij leggen het beheer van persoonlijke data weer bij de mensen zelf. Dat kan o.a. op vlak van gezondheid erg nuttig zijn. De Kempen experimenteert en pioniert.

Liggen wij zo mee aan de basis van een ware internetrevolutie?

· Over de Bom (vanaf 24 juni)
6 augustus 1945. De bom viel. Voor velen niet meer dan een verhaal uit de geschiedenisboeken. Een gebeurtenis die bijna niet verder van de Kempen kon plaatsvinden.

En toch... vond hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een wedloop plaats. Een strijd om de nucleaire kennis en het uranium dat in de Kempen aanwezig was.

In deze aflevering belichten we de Kempense connectie met een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis. Een verhaal over kolonisatie, spionage en sabotage, dat ook de toekomst van de Kempen mee bepaalde.

Meer info & contact

www.hetkempenoffensief.be