Het is u ongetwijfeld al opgevallen: de winter geeft voorlopig niet thuis. Ook de komende dagen gaat het niet meer vriezen, rond de jaarwisseling klimt het kwik zelfs nog.

Het is grijs, slechts af en toe is er een lokale opklaring. De temperaturen schommelen de voorbije en de komende dagen van vijf naar tien graden en terug. Maar dat op zich is niet zo abnormaal in december. De komende dagen komt er nog iets meer wind opzetten en af en toe trekt bovendien een regenzone over. Een lentegevoel komt dus nog niet meteen opzetten.

Maar toch is het een uiterst zachte winter tot nu toe. Het vriest 's nachts niet en ook de komende dagen blijft het vooral 's nachts zacht. De temperaturen overdag zullen de komende dagen zelfs nog stijgen. Op Nieuwjaar en de dagen daarna wordt het wellicht zelfs 10 graden en meer. "Wie een horrorwinter had voorspeld, zit er voorlopig toch wel ver naast", zegt weerman Frank Deboosere.

Ook de natuur lijkt in de war. In Merelbeke zijn bijvoorbeeld dwergvleermuizen gezien, dieren die normaal gezien een winterslaap houden in deze periode. Ook de egel wordt nog gezien en de lijsters en de nachtvlinders leggen hun activiteiten nog niet stil. De paddenstoelen zijn evenmin verdwenen, ook dat is rond de jaarwisseling uitzonderlijk.

Bron : Belga