Maandag gaat de Jeugdboekenmaand, die intussen zijn 50e verjaardag viert, van start. Het thema van deze editie is dan ook 'lezen is een feest!'.

De Jeugdboekenmaand is een extra duwtje in de rug om onze kinderen en jongeren kennis te laten maken met allerlei initiatieven die hen uitdagen om nog meer te lezen of nog creatiever met taal bezig te zijn.

Het is dé maand om leesplezier centraal te zetten in scholen, bibliotheken, boekhandels...

Feest in tijden van corona

In Daltonschool Het Leerlabo hebben ze maar al te goed door hoe belangrijk lezen is. Ze zijn vastbesloten om er een echt feestje van te maken. "Normaal nodigen we een auteur uit of gaan we naar de bibliotheek voor een rondleiding of activiteit.

Nu met corona zoeken we naar andere alternatieven om dit belangrijke evenement toch niet zomaar te laten passeren" aldus juf Caroline, leerkracht van het eerste leerjaar.

Leesplezier

"We merken dat er minder kinderen in hun vrije tijd met hun ouders naar de bibliotheek gaan. Nu met corona mogen we ook niet meer met elke klas van onze school gaan.

Gelukkig kunnen we als leerkracht nog zelf boeken gaan uitlenen en boekenboxen samenstellen voor in de klas. We vinden dit echter niet genoeg. Kinderen met leesproblemen denken vaak dat ze geen plezier zullen beleven aan het lezen.

Wij willen het tegendeel bewijzen door ze te laten bladeren en kijken in boeken die ze misschien eerst niet zouden nemen. Er is namelijk een zeer uitgebreid aanbod (strips, zoekboeken, prentenboeken, weetboeken...) Voor ieder wat wils dus.

Boekenrestaurant

"De vorige editie van de Jeugdboekenmaand werd halverwege ernstig verstoord door de lockdown. Wij wilden dit jaar op tijd starten met het sprokkelen naar ideeën om hier dit jaar extra op in te zetten.

Zoals vele scholen gaan we kijken naar de livestream van de startshow, waarop Kapitein Winikio het Jeugdboekenmaand-lied zal zingen.

En ook het 'leeskwartiertje', waarop we elke dag een kwartier lezen, boeken promoten of verhalen voorgelezen worden is ons niet onbekend. Maar we gaan toch zelf nog een stapje verder. We willen alle klassen omtoveren tot een 'boekenrestaurant'.

Elke leerling krijgt een 'pLEESmat' voorgeschoteld met een variatie aan boeken. De kinderen mogen speeddaten met boeken, een boekenmenu voorstellen, een boekencover ontwerpen, ze kunnen zich feestelijk verkleden en een selfie maken met hun favoriete boek, en nog veel meer.

De finale van ons schoolproject wordt toch onze boekenzoektocht, waarin ze op school én in de schoolomgeving op zoek gaan naar De Ongelooflijk Bijzondere Boekeneter." www.hetleerlabo.be/daltonschool