Op woensdag 1 september gaat ook in Daltonschool Het Leerlabo Westerlo het nieuwe schooljaar weer van start. Het jaarthema staat dit jaar helemaal in het teken van de natuur.

Met hun slogan 'Het Leerlabo gaat uit de bol' wil de school er niet alleen een groot feest van maken nu alles stilaan wat normaler wordt, maar ook benadrukken hoe belangrijk het is om rust te vinden in de natuur.

Ook de gemeente stak een handje toe en schonk aan de bewoners van de buurt bloembollen, die aangeplant kunnen worden door de kinderen. Met een gloednieuwe buitenklas, een aangeplante moestuin, kippetjes en groene omgeving maakt de school alvast een goede start.

Lessen in openlucht tijdens coronatijden

'In een buitenklas is er meer zuurstof. De groene omgeving is rustgevend en de leerlingen komen beter tot interactie,' aldus Kristin Peeters, directrice in Het Leerlabo.

'De overheid spoort aan tot lessen in openlucht en het ventileren van alle ruimtes. Als enige school in Westerlo beschikken wij over dé ideale omgeving hiervoor.

Aan bossen, ruimte en groen geen gebrek dus! We trekken deze lijn door naar onze hele werking: meer aandacht voor beweging, gezondheid en dat we zo de verspreiding van het coronavirus kunnen beperken is alleen maar positief... '

Mee met onze tijd

'Vanaf het vijfde leerjaar krijgt ook hier elke leerling een nieuwe chromebook aangeboden. We gaan mee met de digitalisering. Op korte tijd investeerden we in nieuwe digiborden, Ipads, laptops, ...

Onze leerkrachten werden opgeleid om computerlessen aan te bieden en dit te integreren in zo veel mogelijk lessen. We proberen onze leerlingen klaar te stomen voor het middelbaar en latere leven door in te zetten op ict-vaardigheden.

We merken dat ze al heel wat kennis opgebouwd hebben, maar hier en daar de vaardigheden missen om alles functioneel en snel te verwerken. Daarom krijgen onze leerlingen, volgens onze Daltonwerking, nu ook hun planning digitaal.

Via een eigen account op het schoolplatform, leren ze ook op een verantwoordelijke manier actief te zijn in de digitale wereld.

Onmisbaar in deze tijden, maar een overdosis aan schermtijd lijkt ons ook niet zo gezond. Daarom sporen we de leerlingen vanaf nu aan om tijd te spenderen in onze nieuwe moestuin. Je hoofd vrijmaken, leren van de natuur en de handen uit de mouwen steken... We zijn er klaar voor'.

Goesting in leren, voor de rest van je leven!'  Foto : Het Leerlabo-team.

www.hetleerlabo.be/daltonschool