14 februari 1977 - het busje van het OCMW-Dagcentrum rijdt voor de eerste keer uit om 7 cliënten op te halen. Vandaag, anno 2017, vertrekken er 's morgens 5 busjes die 60 mensen oppikken. Al 40 jaar biedt het dagcentrum, gelegen in de Geelse Nieuwstraat, opvang aan volwassenen met een handicap. Zondag 10 september viert het dagcentrum zijn verjaardag met een opendeurdag.
De voorbije 40 jaar is niet alleen het aantal deelnemers in het dagcentrum enorm gegroeid maar ook het aanbod werd uitgebreid. Het dagcentrum biedt een waaier van activiteiten, ateliers en verschillende vormen van ondersteuning aan. Deelnemers kunnen er op weekdagen terecht in belevensgerichte leefgroepen of atelierwerkingen (dagopvang).
Kom een kijkje nemen
Op zondag 10 september tussen 13u en 18u zet het dagcentrum de deuren open en nodigt je uit om kennis te maken met hun werking. Je komt meer te weten over het aanbod van het dagcentrum en de ondersteuningsmogelijkheden die het aanbiedt. Tijdens de opendeurdag kan je ook de zelfgemaakte producten tegen zeer schappelijke prijzen kopen.
Krijg je dorst en honger? In de cafetaria kan je terecht voor een hapje en een drankje. De Nootoplossing zingt Nederlands- en anderstalige covers. Laat je verbazen door Miss Cartoonette, een stijlvol en grappig levend beeld.
Aanbod dagcentrum
Dagopvang - Op weekdagen tussen 9u en 16u worden de deelnemers ingedeeld in belevingsgerichte gekookt, afgewassen, gewassen, gestreken en gemangeld worden alsook in de tuin gewerkt....In de creatieve ateliers doet men aan klei- en houtbewerking, kaarsen gieten, naaldwerk, stoelzitvlechten, papier scheppen, tekenen, zijdeschilderen.... In het "Twinkeltje" vind je trouwens leuke spulletjes die gemaakt werden in deze crea-ateliers. Deze winkel is elke woensdagnamiddag open van 13u30 tot 16u30. Naast de arbeidsgerichte atelierwerking staat er ook zelfredzaamheidtraining, muziektherapie, vorming, sport en ontspanning op het programma.
Begeleid werken (zowel voor deelnemers van het dagcentrum als voor externe kandidaten)
Een aantal mensen gaan (onbetaald) begeleid werken in een sociale of privéonderneming: post bedelen in een WZC, koude schotels voorbereiden in een brasserie, afwassen en drank in schenken in een cafetaria, een kleuterjuf helpen, enz... De jobcoach zoekt een job aangepast aan de voorkeur en mogelijkheden van de persoon met een handicap. Hij blijft alles van op afstand maar toch zeer intensief opvolgen en ondersteunen.
Individuele begeleiding aan huis (zowel voor deelnemers van het dagcentrum als voor externe kandidaten)
Onze samenleving stelt veel en ingewikkelde eisen aan zijn burgers. De begeleider ondersteunt en versterkt de draagkracht van mensen met een handicap en hun netwerk, zowel in de gezinssituatie als bij zelfstandig wonen. De cliënt kan beroep doen op de begeleider als hij het nodig acht. De begeleider is de steun en toeverlaat : hulp bij structureren van het dagelijks leven, bij plannen en uitvoeren van huishoudelijk werk, bij ordenen en opvolgen van administratie, bij contacten met officiële instanties, ....