Dat Funky Fun Productions, de organisator van Reggae Geel, een vzw is met een hart voor de reggaemuziek is evident. In een vorig persbericht hebben we reeds de eerste namen voor het festival vrijgegeven. Maar het reggaefestival heeft ook een hart voor mensen: de festivalbezoeker, vrijwilligers(organisaties) en sociale en culturele verenigingen.

Het festival maakt er een erezaak van laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk te blijven. Dit kan mede mogelijk gemaakt worden door de oeverloze inzet van vele vrijwilligers.  

Lokale en regionale vrijwilligersorganisaties spelen al jaren een cruciale rol in de ontwikkeling van Reggae Geel. Nochtans is organisatorisch niets eenvoudiger dan professionele organisaties in te huren en de kosten hiervoor door te rekenen aan de festivalbezoeker. Reggae Geel  kiest er echter bewust voor om met tientallen organisaties te werken.

Interessant aan deze vrijwilligersorganisaties is dat zij niet alleen door de jaren heen hun job op Reggae Geel kennen, maar dat zij ook verantwoordelijkheid opnemen. Steeds in overleg met de organisatie, maar in de dagdagelijkse afhandeling van hun vrijwilligerstaken zijn ze zeer bekwaam en gedreven.

Kris Eelen organisator : 'We leven in een tijd waar enerzijds heel veel aandacht wordt besteed aan het promoten van vrijwilligerswerking, maar waar anderzijds het stimuleren van vrijwilligerswerk door de overheid niet altijd eenvoudig wordt gemaakt. Ook binnen de sociale sector zien we dat organisaties meer en meer nood hebben aan vrijwilligers. Gewoon om dat tikkeltje extra luxe te bieden aan hun cliënten of doelgroep. Luxe is hier echter niet iets materieels, maar bijvoorbeeld wel voldoende begeleiding voor een eenvoudige uitstap.

Los van de ondersteuning van al deze verenigingen en projecten heeft Reggae Geel een sociaal fonds opgericht waarbij allerhande verenigen een financiële ondersteuning kunnen vragen. In totaal is € 25.000 beschikbaar gesteld voor jeugdprojecten, (reggae)muziekprojecten en breed-maatschappelijke projecten.

De financiële steun van Reggae Geel voor deze organisaties of vrijwilligersteams, geeft hen de kans dat beetje extra te doen voor mensen die het iets moeilijker hebben. Het hoeft zelfs niet altijd veel te zijn om toch schitterende projecten te realiseren.

De combinatie van vrijwilligers, goesting en een beetje geld levert verrassende resultaten op. Kortom, een ideaal recept tegen verzuring.

Uit een 35-tal aanvragen werden voor 2014 zopas volgende 10 projecten goedgekeurd.

  1. JEUGDHUIS TYDEEH – RENT A DJ & KONIJN MET PRUIMEN

Het eerste project ‘Rent a DJ’ begeleidt jongeren in het zetten van hun eerste stappen als DJ. Binnen dit project worden ook DJ’s met een verstandelijke beperking begeleid.

Het tweede project ‘Konijn met pruimen’ leert jongeren om zelfstandig en gezond te koken. Prijsbewust,  ecologisch en met veel aandacht voor lokale producten.

  1. JEUGDHUIS DE WOLLEWEI - PARKNACHT TURNHOUT

Een wereldmuziekfestival voor jongeren met regionale uitstraling. ‘Parknacht Turnhout’ is gegroeid uit het fundament van Open Tropen en Cameleonfestival, onder impuls van JH De Wollewei. Omwille van bezuinigingen van de stad Turnhout komt de kwaliteit en het voortbestaan van dit festival in gevaar.

  1. CENTRUM HARMONIE – THE GREAT WAR CONCERT

Op dinsdag 11 november 2014 wordt ter herdenking van ‘De Groote Oorlog’ een concert georganiseerd in de Sint-Dimphnakerk te Geel.

Organisator : onze eco-partner Centrum Harmonie Geel

  1. VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING TURNHOUT

Elk jaar krijgt deze dienst 700 aanmeldingen van kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling en verwaarlozing en die nood hebben aan kwalitatieve zorg op maat.

Met de aankoop van een smartboard/interactive whiteboard kan het VKT  haar hulpverlening nog gerichter en efficiënter maken.

  1. RAH-E-NAJAT – MANGHOPIR ONTWIKKELINGSPROJECT

Rah-e-Najat (of ‘Weg naar de vrijheid’) is een onderwijsproject voor straatkinderen in Adam Goth, Karachi. Het doel is om meisjes goed onderwijs aan te bieden, zodat ze op langere termijn uit de armoede kunnen ontsnappen.

  1. DE KRINGWINKEL ZUIDERKEMPEN – UITBOUW MOOBIUS TRASH DESIGN ATELIER

Om meer mensen aan het werk te kunnen zetten en meer materialen te kunnen verwerken, is het voor ‘De kringwinkel Zuiderkempen’ wenselijk om verder te investeren in machines.

De Kringloopwinkel zou graag een naaimachine aankopen om de ‘Moobius Trash Design’-werking verder uit te bouwen en meer afvalmaterialen zoals plastiek, leer, binnenbanden … te kunnen verwerken.

  1. vzw KAIN – BOERDERIJKAMP

Kain vzw krijgt steun voor de organisatie van een boerderijkamp, een gezinsvervangende vakantie voor kinderen met een verstandelijke of sociale handicap.

  1. D’BROEJ vzw – FANFAKIDS

D’Broej doet aan talentontwikkeling door artistieke stages voor Molenbeekse kinderen (www.fanfakids.be).

  1. DEN DOLAARD ZOUTLEEUW

Den Dolaard ontvangt steun voor de herstelling van een woonwagen. Den Dolaard organiseert educatieve tochten met ezels, waarbij de ezel de rol van eigenzinnige therapeut heeft. Een ezel is een dier dat zich moeilijk laat toe-eigenen, vandaar dat alles een beetje trager loopt.

  1. DE KANGOEROE vzw MEERHOUT – EEN SMARTBOARD IN DE KLAS VASTGESJORD.

De Kangoeroe is een school voor kinderen met ASS (autisme spectrum stoornissen) en randnormale begaafdheid. ICT in het onderwijs wordt nog altijd stiefmoederlijk behandeld.

Een smartboard in een klas zal wonderen doen.

Al deze projecten kunnen rekenen op een steun van tussen de 1.000 € à 2.500 €

Ook in Jamaica ondersteund Reggae Geel een aantal waardevolle projecten. Op onderstaande link vindt u een zopas verschenen facebook bericht van ‘Help Jamaica’ waarin ze Reggae Geel bedanken voor hun ondersteuning.

https://www.facebook.com/helpjamaica

Naast het in 2013 in het leven geroepen sociaal fonds zijn er natuurlijk verschillende verenigingen die tijdens het festival hun bijdrage leveren en hiervoor een vergoeding krijgen waarmee ze hun werking ondersteunen.

Enkele van hen zijn:

Katarsis vzw (www.katarsis.be) Helpt mee bij het opbouwen van de infrastructuur van Reggae Geel. Katarsis vzw is een langdurig behandelprogramma voor drugsverslaafden. Een team van verslaafden en begeleiders bouwt gedurende 5 dagen een scherm van herrashekwerken rond het festivalterrein en de campings.

MPI Oosterlo (www.mpi-oosterlo.be) Een team van jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking verzorgen al meer dan 15 jaar de opbouw van drank- en infostanden. Meer dan 150 meter tenten bouwen ze in een goede teamsfeer op.

De voorbije 10 jaar gebeurt dit in samenwerking met een team van internationale vrijwilligers (www.viavzw.be) in het kader van work@worldprojecten.

In 2013 hebben wij gekozen voor een samenwerking tussen MPI Oosterlo, LOI Den Ark Geel en de Goede Plek vzw Geel – Zammel. Op zich een vreemde mix tussen jongeren met een verstandelijke beperking, jonge Afrikaanse politiek vluchtelingen en jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Een mix die echter letterlijk en figuurlijk werkte.

Reeds meer dan 20 jaar verzorgt een team van Elkeen vzw, een opvang, observatie & oriëntatiecentrum voor jongeren met problemen de inkom van Reggae Geel. Daarnaast leveren zij een groot aantal stewards, die ervoor zorgen dat iedereen op het festival de juiste paden bewandelt. Het team van Elkeen vzw bestaat grotendeels uit begeleiders, familieleden en sympathisanten, daarnaast is echter ook ruimte voor hun jongeren. In 2013 werd een VIP-ruimte door hen opgefleurd met een aantal kunstwerken.

In 2014 wordt in de opbouw van Reggae Geel een groepje asielzoekers van Fedasil Arendonk geïntegreerd.

Chiro Bel, het oudercomité de Toverboom Geel-Bel (plaatselijke basisschool) en Speeltuin- speelplein werking Eindhout organiseren reeds meer dan 20 jaar het ontbijt op de camping

Daidalos vzw (Daidalos vzw biedt hulpverlening bij problematische opvoedingssituaties – www.daidalosvzw.be). Zij staan reeds 25 jaar in voor de cocktailstand op het terrein.

BLO Geel – Oosterlo , Studentica-Geel , Chiro Elsum, Chiro Gruitrode, Speelpleinwerking Peer - Grote Brogel, Oud scouts- Geel, Chiro Schoonbroek, BBC Geel, G-Basket BC Zolder, Zain'aftaak verzorgen  op het terrein de verschillende taptogen.

Klein Kaffee  is een concertorganisatie voor mensen met een beperking, verzorgt de koffie en rumstand

De inrichting en organisatie van de VIP tent is in handen het Geels Volks Toneel

De kassa's worden bemand door mensen van Aeginor Mol, Avalympics, stedelijke Freinetschool De Steltloper.

Centrum Harmonie Geel en Kringwinkel vormen de Eco-ploeg en  zorgen er voor dat tijdens het festival alles net opgeruimd en het afval geselecteerd wordt.

Oxfam Wereldwinkel Geel is reeds vanaf het begin onze vaste partner voor de promotie fairtradeproducten & fairtrade handel. Reggae Geel is trouwens een fair-trade festival.

Verder zorgen volgende verenigingen  samen met Elkeen voor de honderden suppoosten, stewards en verkeersbegeleiders: KSK Kasterlee, Harmonie St-Laurentius Zammel, Pool Keroma,  Sporting Genk Zuid,  KC Goju Geel,  Limburg Shotguns American Football,  Jiu Jitsu Houthalen, Concert Assistant Team vzw.

Al deze verenigingen krijgen voor de specifieke taken die ze uitvoeren op het festival een vergoeding waarmee ze hun werking kunnen ondersteunen. 

Zoals reeds eerder aangegeven is de primaire doelstelling van Reggae Geel steeds geweest om met verenigingen te werken en op deze manier het verenigingsleven te ondersteunen.  Op deze manier hebben we steeds  een draagvlak voor het festival in deze maatschappij gecreëerd en willen we aantonen dat we een absoluut niet commerciële organisatie zijn.

We doen dit vooral nu op dit moment omdat er bij bepaalde diensten tendensen bestaan  om bepaalde kosten meer en meer te  gaan door te rekenen en dit zal zeker de laagdrempeligheid en toegankelijkheid van het festival dat we absoluut willen behouden niet ten goede komen.'