Voor mensen met een laag inkomen is de zoektocht naar een geschikte woning vaak uitzichtloos.  De huurprijzen rijzen de pan uit, de kwaliteit en het comfort van de woningen laten te wensen over, het aanbod van de sociale huurwoningen kan niet beantwoorden aan de grote vraag.

Om aan deze problematiek te verhelpen werd in 1998 het Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen opgericht vanuit een samenwerkingsverband tussen Welzijnszorg Kempen, destijds 7 OCMW’s ( Geel, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Laakdal, Meerhout en Westerlo ), 2 huisvestingsmaatschappijen   ( Geelse Bouwmaatschappij en Zonnige Kempen ) en het Provinciebestuur van Antwerpen.

Het SVK is later uitgebreid met de OCMW’s van Balen, Dessel, Hulshout, Mol en Retie en een huisvestingsmaatschappij ( Molse Bouwmaatschappij ).

Het initiatief werd in de beginperiode gesubsidieerd door het provinciebestuur.

Vanaf 3/6/1999 is het SVK Zuiderkempen officieel erkend en vanaf december 2001 wordt het gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

Het SVK helpt kansarme huurders

Voor mensen die zich anders moeten tevreden stellen met een lage standaard inzake wonen of een huurprijs moeten betalen die op termijn niet houdbaar is, is de huisvestingssituatie enorm verbeterd.

Er wordt gezocht naar woningen die voldoen aan de hedendaagse kwaliteits- en comfortnormen. 

Over een periode van 15 jaar hebben 3546  kandidaat-huurders zich laten inschrijven op de wachtlijst. Er werden enorme inspanningen geleverd met als resultaat dat er 116 panden worden gehuurd.

Woonbegeleiding

Er wordt gestreefd naar een verhoging van de woningkwaliteit voor de huurders. Tevens begeleidt het SVK indien nodig de huurder bij het uitvoeren van de herstellingen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen.

Het SVK helpt ook eigenaars-verhuurders

In samenspraak met de eigenaar kan een renovatieovereenkomst worden afgesloten waarbij de verhuurder zijn woning kan laten verbeteren en het SVK de hele rompslomp van het verbouwen op zich neemt.   

Er kan tevens een engagement worden aangegaan voor grotere verbouwingswerken.  De samenwerking met de aangesloten huisvestingsmaatschappijen is van enorm belang omwille van hun technische kennis ter zake.

Het SVK kan voor eigenaars van huurwoningen probleemoplossend werken omdat het praktische problemen van huren en verhuren op zich neemt. 

Als huurder betaalt het SVK elke maand de huurprijs aan de eigenaar waardoor risico’s als wanbetaling en leegstand niet voor de eigenaar zijn. Tevens is de verhuurder zeker dat zijn eigendom goed wordt onderhouden want het SVK kijkt toe op het onderhoud van de huurwoning.

De medewerking van de huisvestingsmaatschappijen en OCMW’s kan niet genoeg beklemtoond worden.  Alleen door een optimale samenwerking kan het vooropgestelde doel verwezenlijkt worden.

Voor het oplossen van acute woonproblemen van sociale en kansarme woningzoekers biedt het SVK dus de beste garanties, zowel naar de verhuurder als naar de huurder.  De SVK’s kunnen soepeler reageren op noodsituaties.  De toewijzing van een woning gebeurt aan de hand van een puntensysteem, waarbij de inkomstensituatie, maar ook de huisvestingssituatie worden beoordeeld.

De Sociale Verhuurkantoren bewijzen duidelijk op een succesvolle manier hun nut in de nood aan sociale en betaalbare woningen en zijn dan ook blijvend op zoek naar verhuurbare woningen.

Het SVK Zuiderkempen wil voor de kwetsbare en minder gegoede mensen een oplossing bieden in hun zoektocht naar een geschikte, betaalbare en degelijke woning.