Naar aanleiding van de gezondheidscrisis wil het fonds inspelen op de komst van nieuwe begunstigden. De instelling wil aan naamsbekendheid winnen om kansarmen en personen in een moeilijke situatie te hulp te schieten.

Het werd in 2004 opgericht tijdens de oliecrisis om personen in een financieel moeilijke situatie te helpen bij de aankoop van hun huisbrandolie. Het fonds wordt gefinancierd door een solidariteitsbijdrage die geheven wordt op alle olieproducten om te verwarmen.

Het fonds kan rekenen op een federale overeenkomst die opnieuw werd goedgekeurd voor 5 jaar en ingaat op 21 september 2020.

Door de coronacrisis verwacht het fonds zich aan een nieuw profiel van begunstigden (personen die recht hebben op het overbruggingsrecht en personen in economische werkloosheid) die aanspraak kunnen maken op de financiële steun.

Aangezien die personen nog niet contact zijn gekomen met het OCMW, wil het fonds hen sensibiliseren.

In de praktijk wordt de hulp van het Sociaal Verwarmingsfonds aangeboden via de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn. De vragen worden ingediend bij en verzameld door de sociale diensten en de financiële hulp wordt vervolgens voorgeschoten door de OCMW's.

De bedragen worden nadien aangepast aan het geleverde volume van het afgelopen kalenderjaar en vervolgens door het fonds teruggestort aan het OCMW. De financiële hulp kan enkel ingeroepen worden voor huisbrandolie, lamppetroleum (type c) en bulkpropaangas.

Het fonds komt niet tussen voor de betaling van aardgas, elektriciteit, pellets en propaan- en butaangas in flessen.

De eindbegunstigde kan enkel door het fonds gesteund worden indien hij een aanvraag indient via het OCMW.

De toegang tot het fonds wordt berekend op basis van de huidige financiële situatie of op de inkomsten van het voorgaande jaar. De aanvraag moet binnen 60 dagen na de levering ingediend worden.

Het fonds raadt de in aanmerking komende personen aan om hun huisbrandolie zo snel mogelijk te bestellen. De prijzen zijn momenteel immers erg laag. Aangezien de prijzen in de volgende maanden mogelijk zullen stijgen, is het nu het goede moment om een aankoop te doen.

www.verwarmingsfonds.be